Schimbări majore în procesul de vot la ediția din 2023 a Eurovision

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a anunțat marți, 22 noiembrie, că doar voturile telespectatorilor vor decide ce țări se vor califica în semifinala Eurovision 2023. Prin urmare, publicul este singurul care va decide acum ce țări vor ajunge în finală.

Juriile profesionale, care cuprind compozitori profesioniști și vedete din industria muzicală, există cel puțin de la cel de-al doilea Eurovision Song Contest din 1957. În sistemul actual, scorurile lor sunt combinate cu rezultatele unui vot public pentru a determina câștigătorul general. Această practică va continua în finală, a spus EBU într-un comunicat de presă.

Major changes to how the voting in the Eurovision Song Contest 2023

Martin Osterdahl, supervizorul executiv al concursului, a declarat că această schimbare „va da mai multă putere publicului”, deoarece Concursul European al Cântecului „rămâne relevant și interesant” după 67 de ani de spectacole.

Votul juriilor naționale, formate din profesioniști din industria muzicală, va fi însă întotdeauna luat în considerare pentru a calcula rezultatul finalei: de fapt, acesta va continua să fie adăugat la votul telespectatorilor fiecărei țări participante și la „votul internaţional”.

Permiterea votului țărilor neparticipante va reflecta „impactul global al evenimentului”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului. „Toți cei care urmăresc emisiunea, oriunde ar locui în lume, își pot vota melodiile preferate”, a spus Martin Österdahl.

Eurovision Song Contest va avea loc în mai 2023 la Liverpool. Orașul a fost anunțat ca gazdă deoarece Marea Britanie a fost finalistă în 2022, iar Ucraina, care a câștigat cu Kalush Orchestra, nu a putut găzdui competiția din cauza invaziei ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.