Expoziție cu 120 de lucrări a pictoriței Marieana Lungu

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni găzduieşte până pe 16 ianuarie 2023 o expoziţia inedită şi plină de culoare semnată de pictoriţa Marieana Lungu. Ineditul expoziţiei vine din numărul mare de lucrări de pictură (ulei, acrilic, acuarelă), 120 la număr, realizate în diferite tehnici şi stiluri, cele mai multe făcute în perioada de pandemie, când eram obligaţi să stăm în casă.

La fel ca şi celelalte expoziţii vernisate în oraşul natal, vernisajul expoziţiei „Armonie şi culoare”, eveniment care a avut loc vineri, 16 decembrie, s-a derulat în prezenţa unui public select, cunoscător al fenomenului artistic, a invitaţilor şi a prietenilor care au dorit să vadă o nouă parte a „jurnalului” în imagini pe care farmacista pensionară Marieana Lungu îl aduce din când în când în faţa publicului. Pe simeze sunt prezentate atât lucrări inspirate din marii artişti, dar cele mai multe sunt creaţii proprii. Expoziţia a fost deschisă de gazda manifestării, muzeografa Maria Crăciun, care a vorbit despre colaborarea frumoasă pe care o are instituţia pe care o conduce, Muzeul Apelor, cu artistul plastic Marieana Lungu, dar şi cu alţi pictori, artişti fotografi sau autori de cărţi, nume admirate şi demne de respect. Maria Crăciun i-a introdus pe cei prezenţi într-o lume a culorii creată de un om care, după o viaţă petrecută în farmacie, bucură privitorii prin pictură, şi care a revenit pentru a treia oară în acest muzeu cu o expoziţie personală.

Pasiune pentru arta plastică, frumos şi cultură

Faptul că artistul plastic este dovada vie că pasiunea pentru arta plastică, frumos şi cultură se cultivă în acelaşi timp cu drumul profesional, dar şi prin absolvirea unei şcoli de specialitate a fost scos în evidenţă de prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector şcolar pentru arte la Inspectoratul Şcolar Suceava. Loredana Ceică a pătruns astfel într-o lume mirifică şi plină de emoţii, în care Marieana Lungu se afla şi în timpul activităţii, dar prea puţinul timp liber nu îi permitea să stea în faţa şevaletului, lume în care a intrat după pensionare, când a simţit că are nevoie de a-şi şlefui talentul cu un profesionist în pictură, astfel încât picturile realizate să fie capabile să transmită emoţie pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor de artă şi frumos ca obiecte de artă delicate şi gusturi rafinate.

„Mă aflu alături de doamna Marieana Lungu în calitate de prietenă. Am cunoscut-o în urmă cu câţiva ani, în momentul în care a ieşit la pensie şi a dorit să aprofundeze mai mult tainele picturii. Atunci m-am ataşat foarte mult de dumneaei, mă consider una din fiicele ei.

Fiind profesor la Liceul de Artă din Suceava, prin intermediul unor cunoscuţi ne-am întâlnit şi am început să învăţăm una de la alta. Dumneaei a învăţat de la mine câteva din tainele picturii, iar eu de la dumneaei perseverenţa, puterea de muncă, răbdarea şi dorinţa de a te autodepăşi pentru că, o să observaţi în toate aceste lucrări, peste 120 la număr, dumneaei surprinde şi atinge tot felul de subiecte. De-a lungul timpului am observat acea perfecţionare a stilului artistic al dumneaei şi am mai observat că întotdeauna a dorit să îşi depăşească fiecare tablou. Pot spune că de la fiecare tablou realizat a tot crescut.

Este una din absolventele şcolii Populare de Artă din Suceava, clasa profesorului acuarelist Dumitru Rusu, şi după trei ani de când a absolvit această şcoală, pentru că după ce ai terminat cursurile de specialitate te simţi mai împlinit, te simţi mai sigur pe tehnica ta, doamna Marieana Lungu a îndrăznit să participe la mai multe concursuri internaţionale, dovadă fiind numeroasele diplome şi premii obţinute. După ce a absolvit Şcoala Populară de Artă, doamna Lungu a prins curaj şi a început să trimită lucrări la competiţiile internaţionale. Prezenţa într-o competiţie internaţională înseamnă foarte mult pentru că devii un artist cunoscut şi peste hotare” a spus prof. Loredana Mihaela Ceică.

Arta este cea care ne dă noi interpretări vieţii, emoţii şi sentimente

În momentul în care faci un lucru cu foarte multă pasiune, foarte multă dăruire, când simţi că eşti pentru acel lucru, începi să ai rezultate cât mai bune. Nu putem să nu privim prin ochii şi penelul Marieanei Lungu aerul colorat care răzbate şi pătrunde glorios însoţit de armele artistice proprii ale pictoriţei, dar şi o ştiinţă specifică picturală, cu o sensibilitate deosebită, care ridică nivelul artistic până la rangul unei educaţii artistice, plină de compoziţie şi culoare, o pictură ce surprinde atât prin gingăşie, dar şi prin construcţia sa solidă, expresivă şi colorată armonios. De la o expoziţie la alta, lucrările pictoriţei Marieana Lungu capătă din ce în ce mai multă valoare, din ce în ce mai mult profesionalism. Tablourile prezentate publicului fălticenean până la mijlocul lunii ianuarie, fie că este vorba de peisaj, portrete, case tradiţionale, pictură religioasă, artă decorativă, sau florile care redau cel mai bine sensibilitatea artistei arată dragoste pentru viaţă, pentru bucurie.

 „Fiecare dintre noi este pictorul propriei sale vieţi, pe care o pictează în culorile sufletului. Un pictor îşi instruieşte mintea prin ochi şi ochiul prin minte aşa cum soarele colorează florile şi arta colorează viaţa, având încredere că vei ajunge cândva la destinaţie.          Călcâiul lui Ahile pentru orice artist stă în speranţa că arta este cea care ne dă noi interpretări vieţii, emoţii şi sentimente pe care doar admirând-o le putem simţi. Arta îţi oferă posibilitatea de a te regăsi, dar şi de a te pierde în acelaşi timp printre culori şi este fără îndoială unul din cele mai pure şi înalte elemente ale fericirii umane. Un tablou este un poem fără cuvinte, să pictezi e uşor când nu ştii cum, dar foarte dificil când ştii. Pentru mine pictura este o oază de linişte, este ceva plăcut şi vesel. Sunt prea multe aspecte neplăcute ale vieţii pentru a crea şi mai multe, de aceea folosesc culori vii, nuanţe plăcute ochiului pentru că am prea multe de arătat, iar timpul este prea scurt. Arta vorbeşte din interiorul sufletului artistului. Sfântul Francisc din Assisi spunea: Cel care lucrează cu mâinile şi mintea este meşter, dar cel care lucrează cu mâinile, mintea şi sufletul este artist. Viaţa te poate doborî, dar arta niciodată” ne-a mărturisit pictoriţa Marieana Lungu.

Marieana Lungu, un suflet nobil, creat pe calapodul facerii de bine şi într-ajutorarea semenilor care lasă în urma sa adevărate bogăţii artistice

Ca de fiecare dată, Marieana Lungu ne surprinde şi prin această expoziţie cu o dorinţă demnă de toată laudă de a picta şi a trăi alături de credinţă, pentru că alături de capacitatea de a exprima dimensiunea impresionantă a naturii, a întâmplărilor, a elementelor într-un spaţiu limitat de pânză, vine cu un element de noutate, pictura religioasă, făcând astfel primii paşi în arta teologiei, cu toate că Marieana Lungu nu şi-a propus să fie un pictor iconar.

„Nu ne-am mai văzut din 2019, dinainte de pandemie, dar am vorbit la telefon şi pe reţelele de socializare permanent. Am făcut schimb de păreri, dumneaei îmi trimitea câte o lucrare, eu îi trimiteam câteva sfaturi şi invers. Mă bucur că ne reîntâlnim din nou aici, că eşti sănătoasă, că ai reuşit să urci pe simeze atât de multe lucrări, că ţi-ai pus răbdarea şi sufletul în fiecare lucrare. Mă bucur că astăzi ai alături de tine prieteni dragi, familia şi toţi cei care te apreciază ca artist şi pe cei care te-au apreciat cât ai lucrat ca farmacist. Să ştii că oamenii încă se gândesc la tine şi te apreciază. Faptul că pictezi şi tot timpul eşti activă face ca oamenii din jur să nu te uite” a precizat prof. Loredana Mihaela Ceică.

Dovedindu-se încă de la început, de la vernisaj, că este o reuşită certă, că generează trăiri deosebit de plăcute pentru cei care o vizitează, putem anticipa că expoziţia „Armonie şi culoare” se va bucura şi în perioada următoare de prezenţa cât mai multor iubitori de frumos, a cât mai multor iubitori de pictură.

Întâlnirea cu mediul cultural fălticenean s-a încheiat cu un spectacol de colinde, un cadou oferit de elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni, îndrumaţi de prof de educaţie muzicală Maria Luncăniţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.