Toate produsele provenite de la păsări trebuie preparate cu atenţie, prin fierbere sau prăjire

DSP Suceava a transmis, joi, recomandări populaţiei după ce miercuri DSVSA Suceava a informat că a fost identificat genomul virusului influenţei aviare prin Real Time RT-PCR, la 15 cadavre de lebădă de iarnă şi un cadavru de raţă sălbatică, în fondul de vânătoare 63 în zona iazului Acumularea Fălticeni 2 – „La insulă”, din municipiul Fălticeni.

Potrivit DSP Suceava, gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A ale virusului gripal; toate păsările sunt susceptibile la această infecţie, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.

„Transmiterea infecţiei la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave şi produsele patologice eliminate de acestea, cât şi cu cadavrele lor. Ca o precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle şi sângele de pasăre trebuie preparate cu atenţie (fierbere/prăjire)” a transmis DSP Suceava.

Potrivit sursei citate, boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respiraţie, dureri musculare şi ale globilor oculari.

„În cazul apariţiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicaţia” a mai arătat DSP Suceava.

„Persoanele care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să îşi monitorizeze propria sănătate cel puţin 10 zile pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecţia cu viruşii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane şi aviare în acelaşi timp” se mai arată în comunicatul DSP Suceava.

Măsuri generale pentru populaţie:

  1. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar.
  2. Nu manipulaţi păsări moarte.
  3. Supravegheaţi copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
  4. Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
  5. Evitaţi contactul cu eventualele surse de expunere ori de cate ori este posibil (nu atingeti păsările sălbatice şi încercaţi să le observaţi doar de la distanţă, evitaţi contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte).
  6. Anunţaţi medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
  7. Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.
  8. Când preparaţi hrana:

> separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,

> nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate,

> spălaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic,

> nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic,

> carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,

> înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun,

> nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,

> după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.