Ziua mondială fără telefon mobil este marcată pe 6 februarie. Proiectul a fost inițiat de scriitorul Phil Marso, scriitor specialist în telefonie mobilă, care a avut inițiativa unei astfel de zile încă din anul 2001. Cu doi ani înainte, în 1999, el a publicat romanul „Tueur de portable sans mobile apparent”. Cartea umoristică are drept personaj principal telefonul mobil și dorește să atragă atenția asupra impactului pe care îl are mobilul pentru relațiile umane, sănătate și mediulu înconjurător.
Peste 5,22 de miliarde de oameni, din întreaga lume, utilizează în ziua de astăzi telefonul mobil, arată datele DataReportal. Medicii specialiști atrag constant atenția asupra faptului că utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice poate avea efecte nocive.
Printre marile personalităţi ale mapamondului care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de folosirea exagerată a telefoanelor mobile se numără papa Francisc. Suveranul pontif a declarat adesea că oamenii ar trebui să limiteze utilizarea telefoanelor mobile şi să prefere comunicarea personală. “Eliberaţi-vă de dependenţa de telefoanele mobile”, le-a spus unor tineri în 2019, subliniind că atunci “Când devii sclavul telefonului tău mobil, îţi pierzi libertatea”. Cu alte ocazii, el a afirmat că este trist că oamenii folosesc telefonul mobil în timp ce se află la masă sau asistă la Liturghie.
Pentru ediţia din 2023, tema asupra căreia Phil Marso ne propune să cugetăm este legătura dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte, respectiv pierderea de vieţi pe de alta. Ideea pentru o asemenea dezbatere i-a venit lui Marso în urma unui dialog avut cu şeful serviciilor de salvamont din Chamonix, conform mobilou.net. Acesta i-a relatat că mulţi turişti aflaţi în dificultate pe munte au putut fi salvaţi datorită telefonului mobil.
În primul rând, aceştia au putut apela imediat salvamontul, iar în al doilea rând, activarea funcţiei de geolocaţie a dispozitivului mobil le-a permis salvatorilor să-i găsească în timp record. Pe de altă parte, însă, este la fel de adevărat că unii dintre cei rătăciţi sau accidentaţi pe munte s-au aflat în aceste situaţii tocmai din cauza atenţiei exagerate acordate telefonului mobil în timpul drumeţiei, ceea ce a dus la ignorarea marcajelor montane şi a altor pericole. Mai mult, dorinţa de a-şi face selfie-uri impresionante în vederea distribuirii pe reţelele de socializare îi poate determina pe unii să îşi asume riscuri ce le pot fi fatale.
Exemple asemănătoare pot fi găsite şi în alte alte contexte, precum traficul rutier.
Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema “Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?