ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASFia în calcul plafonarea preţurilor la RCA pentru o perioadă determinată de 6 luni. Decizia s-ar aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Tarifele de referință ale RCA au crescut cu aproximativ 35%, iar pe acest fond, dar și din cauza unor probleme mai vechi, un jucător de pe piață s-ar putea prăbuși într-un scenariu identic cu cel al falimentului City Insurance. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, majorate substanțial față de anul trecut, iar unele surse din piață susțin că acest avans al cotelor asigurărilor auto obligatorii nu ar fi fost necesar din punct de vedere tehnic, dar și că o urmare a acestui demers ar putea duce la faliment un asigurător care a acaparat piața.

Noile tarife anunțate acum de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu coboară sub 1.000 de lei, după ce în urmă cu şase luni tarifele de referinţă aveau opt categorii cu un nivel de preț sub 900 lei pentru o poliţă RCA pe un an.

Cel mai mic tarif de referinţă de 1.006 lei este prevăzut la categoria de vârstă 51-60 de ani pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc. Cel mai mult vor plăti șoferii sub 30 de ani care dețin mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 cmc, care pot avea o poliță RCA de peste 4.700 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi, 9 martie, despre majorarea preţurilor la poliţele RCA că autoritatea responsabilă este ASF şi cu siguranţă, zilele următoare Autoritatea va analiza şi va lua deciziile care se impun într-un astfel de context.

”Sunt convins că această instituţie face toate demersurile legale pentru a gestiona această situaţie. Din perspectiva Guvernului, există tot sprijinul necesar, în limita atribuţiilor pe care Guvernul le are şi care desigur reprezintă o plajă limitată. Cu siguranţă, zilele următoare ASF, în primul rând poate şi cu sprijinul altor instituţii (…) va analiza şi va lua deciziile care se impun într-un astfel de context. Guvernul dialoghează în mod curent cu toate instituţiile, nu doar cu cele pe care le coordonează, şi din această perspectivă, există un dialog şi disponibilitate de sprijin, în limita responsabilităţilor care revine fiecăreia dintre aceste instituţii. Nu este o autoritate în subordinea Guvernului, indiferent de tipul de idalog care se desfăşoară. Nu avem de-a face cu o instituţie care să facă parte din Executiv. Autoritatea de Reglementare are toate pârghiile legale pentru a gestiona astfel de situaţii, există posibilitatea ca prin dialog să fie identificate măsuri, dacă vom avea de-a face cu astfel de situaţii, vom comunica. Până atunci, ASF poate să ofere mai multe detalii despre situaţia din piaţă şi măsurile pe care le are în vedere”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pentru prima dată, ASF a publicat tarife de referință RCA pentru mașinile electrice. Și în acest caz tinerii sub 30 de ani vor plăti cel mai mult, aproximativ 2.700 de lei, indiferent de autoturismul electric pe care îl achiziţionează.

Tarifele de referință RCA 2023 pentru mașini electrice:

2.742 lei – șoferii cu vârsta sub 30 de ani
1.643 lei – șoferii cu vârsta de 31-40 de ani
1.509 lei – șoferii cu vârsta de 41-50 de ani
1.397 lei – șoferii cu vârsta de 51-60 de ani
1.440 lei – șoferii cu vârsta de peste 60 de ani

Tarifele de referinţă RCA publicate de ASF sunt orientative, iar companiile de asigurare pot oferi preţuri sub tariful de referinţă sau peste acest nivel, în funcţie de istoricul şoferului şi de alte criterii de risc analizate.

Sistemul Bonus-Malus, care poate aplica reduceri de până la 50% și penalizări de până la 80% din tarif, influenţează preţul final al polițelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.