”Scripcarii insectarelor” – lecție muzeală organizată la Muzeul de Ştiințele Naturii

Muzeului Național al Bucovinei organizează în perioada 3-7 aprilie 2023, la Muzeul de Ştiințele Naturii, lecția de educație muzeală, atractivă, incitantă ”Scripcarii insectarelor”.

Biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc vă așteaptă la o lecție de muzeu referitoare la câteva specii de insecte păguboase pentru agricultură și „încântător iritante pentru perioada concediului de odihnă”: lăcuste, cicade, cosași, greieri, gândaci pocnitoare. Date suplimentare și înscrieri la numerele de telefon: 0230 213775 și 0751571857.

Lecția se adresează preșcolarilor și școlarilor din municipiul și județul Suceava  și prezintă câteva specii de insecte cântătoare, prin organe timpanale și stridulante, amplasate la nivelul picioarelor și aripilor (lăcuste, greieri, cosași, cicade, gândaci pocnitoare).

Sunt valorificate, din perspectivă științifică, insecte colectate de-a lungul timpului, care aparțin atât ordinului Orthoptera, cât și ordinului Coleoptera-familia Elateridae, totalizând 250 de piese muzeale,  care se găsesc adăpostite în Depozitul de Entomologie al MNB.

În cadrul acestei activități didactice muzeale vor fi prezentate date morfologice și de dezvoltare ontogenetică ale acestor insectele sociale, zgomotoase pentru om și păguboase pentru agricultură (deoarece își depun ouăle în pământ și se hrănesc cu semințe și frunze ale plantelor de cultură).

Vor fi prezentate curiozități și date eto-ecologice despre strategiile de apărare, hrănire, comunicare și supraviețuire în mediul natural ale acestor insecte prădătoare (lăcusta baghetă, lăcusta curcubeu, cicada spumoasă, cicada sângeroasă, greierașul de fânețe, cosașul curcubeu), cu ajutorul unor filmulețe și videoclipuri, legende, povești, ghicitori, basme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.