Expoziție de fotografie cu uuă încondeiate și costume populare din colecția familiei Torac

Ouă încondeiate și costume populare din colecția familiei Torac – obiectul noii expoziții de fotografie de la Galeria Zamca

 În pragul sărbătorilor Pascale, Galeria Zamca își deschide ușile pentru o expoziție de „Tradiție prin Fotografie”, sub semnătura etnologului Paul Torac.

Vernisajul expoziției, organizat la data de 12 aprilie, în Miercurea Mare, a reprezentat un prilej de explorare a bogatei moșteniri culturale a României, fiind un omagiu adus artizanilor cunoscători ale acestor taine, care încă păstrează vie tradiția locală.

De 4 generații, familia Torac, din care face parte și binecunoscutul meșter popular Elena Torac, încondeiază ouă cu o atenție deosebită pentru motive și detalii, acestea făcând parte dintr-o colecție etnografică extinsă. Astfel, sute de obiecte care au aparținut odinioară gospodăriei tradiționale se află în proprietatea familiei, cum ar fi costume populare huțule și bucovinene, lăzi de zestre, scorțare, podoabe și icoane.

Prin obiectivul fotografului Paul Torac, o parte din această colecție va putea fi admirată de publicul larg la Galeria Zamca, locație unde au fost aduse și fizic câteva dintre mărturiile moștenirii tradiționale.

Dat fiind contextul Sărbătorilor Pascale, expoziția pune predominant accentul pe fotografii ale ouălor încondeiate vechi din colecția etnografică, dar și ale costumelor populare cusute cu multă măiestrie de femei.

Promovarea culturii locale este o inițiativă îndelung sprijinită în zona Bucovinei, iar astfel, la eveniment au fost prezenți subprefectul orașului Suceava – Cristian Șologon, Gabriela Teișanu – specialist din partea Centrului Cultural Bucovina, părintele Mihai Cobziuc de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care a susținut un moment muzical, dar și un invitat special sosit chiar de la București, și anume, Cătălin D. Constantin – prodecanul Facultății de Litere din cadrul Universității București.

Din partea organizatorilor, publicul a interacționat cu președintele Asociației Institutul Bucovina și inițiatorul Galeriei Zamca, Petru-Vasile Gafiuc, care i-a avut alături pe curatorul galeriei – maestrul Mihai Pânzaru-PIM și criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava.

Despre tematica noii expoziții, maestrul PIM povestește că „această artă provine din străvechime, pulsează și va dăinui. Generațiile trec, dar este important să nu ne alterăm rădăcinile. Ele sunt sănătoase, le cultivăm și vom avea un viitor strălucit”.

Lucrările de „Tradiție prin Fotografie” pot fi vizitate la Galeria Zamca, din strada Zamca, numărul 17A (în incinta Asociației Institutul Bucovina), până la data de 20 aprilie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, cu intrare liberă, excepție fiind perioada Sărbătorilor Pascale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.