O nouă biserică se va construi la Fălticeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, sâmbătă, 17 iunie a.c., a fost sfinţit locul pe care se va ridica biserica având hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” şi hramul „Buna Vestire”.

Slujba de sfinţire a locului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din Protopopiatul Falticeni. Un număr impresionant de credincioşi au ignorat ploaia torenţială căzută până înainte de a începe slujba de sfinţire, ploaie care s-a oprit în timpul serviciului religios şi a continuat după. Importanţa momentului a fost sporită şi de faptul că un asemenea eveniment nu s-a mai petrecut în urbea de pe Şomuz de aproape 20 de ani.

Piatra de temelie, gravată cu datele legate de momentul sfinirii locului, a fost stropită cu agheasmă şi mir, fiind aşezată la răsărit, în capătul viitorului altar. O cruce din lemn, pe care sunt trecute hramurile bisericii, a fost aşezată pe locul unde va fi ridicată Sfânta Masă.

După ce au fost rostite de ierarh rugăciuni în cele patru laturi ale viitorului lăcaş, fiecare oprire fiind binecuvântată prin stropirea cu agheasmă, în cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre binecuvântarea pe care o aduce Dumnezeu în momentul sfinţirii locului pe care se va construi biserica – „Casa lui Dumnezeu” – arătând că, prin sfinţire, „locul este al lui Dumnezeu” şi pentru aceasta suntem datori sa ajutam preotul paroh, fiecare câte puţin, după posibilităţi, să construiască această biserică.

„E greu să zideşti o casă astăzi, câte zeci de mii de euro îţi trebuie, dar să zideşti o biserică? Numai până o vezi acoperită, apoi înăuntru câte trebuie de făcut. Când se uită părintele în cont şi vede ce îl aşteaptă, îl apucă deznădejdea. Dar el va spune aşa: Doamne, asta nu-i biserica mea. Mă vor trece ctitor, vor scrie că în timpul meu s-a făcut biserica, dar asta este biserica ta, Doamne. Şi părintele paroh şi-a pus în gând să închinăm această nouă biserică Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Şi, când am venit, părintele protopop a spus: Părinte, mai pune un hram, să mai fie un ocrotitor. Şi am spus: Părinte, roagă-te şi care gând îţi vine, mi-l spui şi mai punem un hram. Şi mi-a şoptit la ureche: Preasfinţite, să fie Buna Vestire a Maicii Domnului. Şi ce mare har şi ce mare binecuvântare să fie Maica Domnului ocrotitoarea unui locaş printr-o hotărâre care s-a luat aici, la sugestia părintelui protopop, la rugăciunea părintelui paroh şi cu îngăduinţa şi binecuvântarea mea din toată inima.

Şi cum să nu ajute Maica Domnului să îi facem o casă a ei, în care să o preaslăvim şi în care să se bucure de noi toţi, care vom veni şi vom cere ajutor.

Dacă hramul cel dintâi este Buna Vestire a Maicii Domnului, rugăciunea mea către Dumnezeu şi către Maica Domnului este ca pentru fiecare dintre dumneavoastră, care aţi fost astăzi părtaşi la punerea pietrei de temelie, pentru fiecare dintre dumneavoastră care veţi pune câte un mic obol, cât poate fiecare şi pentru fiecare dintre dumneavoastră şi dintre alţii care, când va fi gata biserica, vor intra aici şi se vor ruga Maicii Domnului, să primească fiecare o veste bună de la Maica Domnului după inima fiecăruia. Aşa să ajute Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu multă nădejde să purceadă părintele şi dumneavoastră la ridicarea acestei biserici, şi nu tare departe, să ne chemaţi să sfinţim biserica” a fost mesajul PS Damaschin.

După împlinirea rânduielii de sfinţire, preotul Iulian Damian, parohul parohiei „Sfântul Dimitrie” din Fălticeni, cel care se va îngriji de construirea noii biserici, a mulţumit Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor parohiei pe care o păstoreşte, dar mai ales pentru darul de rugăciune şi binecuvântare invocat de la Hristos pentru începerea noului locaş de cult. Pr. Damian a mulțumit şi tuturor celor prin care Dumnezeu lucrează în vederea ducerii la bun sfârşit a lucrărilor care vor începe în curând.

„Mulţumim preasfinţia dumneavoastră părinte Damaschin, mulţumim părintelui protopop şi tuturor preoţilor care în după-amiaza aceasta şi-au rupt din timpul lor, mulţumim celor care sunteţi prezenţi astăzi, aici, la rugăciune şi mulţumim Maicii Domnului. Să primim Buna Vestire, să dăruiască gândul cel bun şi sub acoperământul şi grija ei să putem să ducem la bun sfârşit toate cele ce le-am pus în gând” a spus pr. Iulian Damian.

Ziua de sâmbăta, 17 iunie 2023, a fost pentru noua parohie „Sfântul Dimitrie”, care abia se conturează, o sărbătoare importantă, mult aşteptată, pentru că jertfa şi osteneala credincioşilor pentru această nouă biserică au fost binecuvântate de PS Damaschin Dorneanul.

Credincioşii au fost impresionaţi de sfânta slujbă şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru că au trăit acest important moment din viaţa parohiei lor, să vadă aşezarea pietrei de temelie şi a crucii pe locul sfântului altar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.