Procesiune religioasă cu participarea PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Miercuri, 19 iulie, începând ora 18:00, la Fălticeni va avea loc o procesiune religioasă, în cadrul căreia racla cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, cele mai vechi Sfinte Moaşte descoperite pe teritoriul României, împreună cu icoana Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, vor fi purtate pe străzile din centrul municipiului Fălticeni. Alături de soborul de preoţi şi numeroşii credincioşi va fi şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Întâmpinarea PS Damaschin va avea loc la ora 16:30, în curtea Bisericii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul şi va fi urmată de slujba Vecerniei Mari, începând cu ora 17:00, în Biserica Sfântul Ilie.

La procesiunea religioasă, alături de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu şi soborul format din peste 40 de preoţi vor mai participa stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cămârzani, Groşi, Buciumeni şi Sihăstria Râşcăi.
Scoaterea în procesiune a moaştelor Sfinţilor Epictet şi Astion avea loc de obicei pe 20 iulie, anul trecut fiind luată decizia de a se face cu o zi mai devreme, în primul rând pentru a se evita aglomeraţia din ziua în care este sărbătorit proorocul care este patronul spiritual şi protectorul urbei de pe Şomuz şi pentru a preveni blocarea traficului rutier pe străzile pe care se desfăşoară acest eveniment şi în al doilea rând, pentru a da posibilitatea preoţilor din parohiile din Protopopiatul Fălticeni să participe la procesiune.
Programul liturgic din ziua hramului va începe la ora 7:30 cu slujba Utreniei şi va continua la ora 9:00 cu Acatistul Sfântului Ilie. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi de la parohiile din Fălticeni şi din împrejurimi începând cu ora 9:30, iar la finalul acesteia va fi organizată nelipsita agapă.

De 18 ani, de Sfântul Ilie, au loc procesiuni la Fălticeni

Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2005, de regretatul preot Theodor Marian, a fost preluat de preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Ilie”, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, şi este continuat de preotul protopop Adrian Dulgheriu şi preotul Tudorel Neculau, cei doi preoţi ai Parohiei „Sfântul Ilie”.
Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni cu ocazia primelor procesiuni. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Acest sfânt a fost ales ocrotitor al acestui ţinut de la înfiinţare (1490). Actuala biserică, construită pe locul fostei biserici a fost ctitorită în cinstea Sfântului Ilie între anii 1842-1849.
Timp de câţiva ani au fost făcute lucrări de consolidare şi reparaţii capitale la partea de structură, au fost finalizate lucrările de zidărie la exterior, a fost construit un lumânărar şi un magazin cu articole bisericeşti, în acest an fiind începută pictura murală la interior, care va încheia lucrărilor de renovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.