Peste 1000 de șoferi verificați în acest weekend în  cadrul acțiunii blocada 

Peste 1000 de șoferi verificați în acest weekend în  cadrul acțiunii blocada 

 Și în acest weekend polițiști acționează zilnic în cadrul ,,Acțiunii Blocada” activitățile vizând în special prevenirea și combatere faptelor cu violență și prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și drugtest din dotarea IPJ Suceava.

Polițiștii au suspendat peste 60 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier și au aplicat aproape 800 de sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale legislației rutiere dar și pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Din păcate, au fost identificați din nou șoferi care au consumat alcool și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.

Astfel, la 14.10.2023, ora 01.15, polițiștii din cadrul Poliției Municiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce efectuau activități de supraveghere și control al trafic rutier în cadrul Acțiunii Blocada, pe str. Aviatorului din com. Şcheia au surprins un autoturism care circula cu viteza de 153 km/h (+ 103 km/h) peste limita legală, abatere stabilită şi înregistrată de aparatul radar.

A fost efectuat semnal regulamentar de oprire, iar cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit că autoturismul era condus de către un tânăr de 20 ani, din comuna Bălcăuţi, care a prezentat documentele personale şi ale autoturismului.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a stabilit faptul că șoferul figurează cu permisul de conducere cu restricţii suspendat.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe” şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional potrivit prevederilor art. 102/4/a din O.U.G. 195/2002R, cu amendă în valoare de 2.900 lei.

La data de 14.10.2023, ora 18.45, patrula din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în cadrul Acțiunii Blocada, pe raza SPR 12 a oprit pe DC sat Valea Glodului, comuna Vulturești, jud Suceava tractorul, condus de către o persoană de sex masculin.

Procedându-se la controlul documentelor s-a constatat că acesta este un bărbat de 46 ani, din sat Valea Glodului, iar acesta a precizat că nu are documentele  asupra lui.

De asemenea, în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat valoarea de 0,18 MG/L alcool pur în aerul expirat.

Întrucat conducatorul tractorului nu a prezentat permis de conducere a fost verificat în bazele de date ale poliției unde a rezultat că bărbatul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prev și ped de art 335 alin 1 Cod Penal, ce v-a fi solutionat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, șoferul fiind totodată sancționat contravențional cu amenda de 1.305 lei conform OUG 195/2002 intrucat a condus tractorul pe drumurile publice cu o alcoolemie de 0.18 MG/L alcool pur în aerul expirat.

La 13:10.2023, ora 17.44, membrii echipajului de poliţie rutieră, în timp ce acţionau pe b-dul Bucovina din or. Gura Humorului, jud. Suceava, fiind angrenați în cadrul acțiunii ,,BLOCADA,, au oprot pentru control autoturismul care circula având direcţia de deplasare dinspre loc. Păltinoasa către centrul orașului Gura Humorului, la volanul acestuia fiind identificat un bărbat de 48 de ani, din mun. Vatra-Dornei, jud. Suceava.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

 La 14.10.2023, orele 21.30, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități de poliție rutieră în cadrul Acțiunii Blocada, a oprit pentru control pe DC Remezău din comuna Vicovu de Jos, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat domiciliat în comuna Vicovu de Jos, județul Suceava, menționând că nu deține documentele personale asupra sa, prezentând pentru control certificatul autoutilitarei conduse.

Efectuându-se verificări în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit cășoferul este un bărbat de 42 de ani, domiciliat în comuna Vicovu de Jos.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost însoțit la Spitalul Municipiului Rădăuți, în vederea recoltării de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută  și pedepsită de art. 336 alin. 1 din Codul penal, care va fi soluționat de către lucrătorii Postului de Poliție Vicovu de Jos.

La data de 15.10.2023, orele 01.10, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Ipotești în timp ce acționau în cadrul Acțiunii Blocada pe DC 68, sat Reuseni din comuna Udești au oprit în trafic autoturismul condus de către un bărbat cu domiciliul în comuna Udești, sat Rușii Mănăstioara jud. Suceava.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică,s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.63 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou”  Suceava, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, urmând a se efectua cercetări față de Pavelescu Vasile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336 alin. 1 C.P, ce urmează a fi soluţionat procedural de către lucrători din cadrul SPR 2 IPOTEȘTI.

Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!             

  FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN, DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.