Încă o urmărire în trafic a unui șofer care nu a oprit la semnalul polițiștilor – Permis suspendat, autoturism imobilizat și sancțiuni în valoare de 2.850 lei
Alți doi șoferi au fost reținuți 24 de ore în arest pentru conducere sub influența alcoolului
Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.
Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.
Și în cursul zilei de ieri polițiștii au fost nevoiți să urmărească în trafic un autoturism al cărui șofer nu a oprit la semnalul regulamentar. Deși avea permis de conducere valabil și nu era băut sau sub influența substanțelor interzise, șoferul a ales să își pună în pericol viața pentru a încerca să scape de o răspundere contravețională generată de lipsa ITP și RCA.
La data de 16.10.2023 ora 20.05, polițiștii echipajului rutier din cadrul Biroului Rutier Suceava în timp ce acționau pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice pe str. Energeticianului din mun. Suceava, au observat un autoturism ce se deplasa dinspre localitatea Prelipca către mun. Suceava, iar la vederea agenților de poliție, conducătorul autoturismului a efectuat manevra de întoarcere cu intenția de a se deplasa către localitatea Prelipca.
Agenții de poliție au pornit în urmărirea acestuia, cu autospeciala din dotare, utilizând semnalele luminoase concomitent cu cele acustice, moment în care conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalele polițiștilor rutieri, mărind viteza de deplasare în încercarea de a scăpa. După o urmărire de aproximativ 1 km, într-o curbă spre dreapta conducătorul autoturismului a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a pătruns pe cotrasens intrând în coliziune cu gardul de beton al unei societăți comerciale.
În urma impactului autoturismul s-a oprit iar conducătorul auto a ieșit singur din autoturism, fără a suferi leziuni.
Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 32 de ani din orașul Salcea, localitatea Prelipca, jud. Suceava, care a declarat verbal că nu a suferit vătămări corporale. La fața locului, polițiștii au solicitat totuși un echipaj SAJ pentru evaluare medicală, conducătorul auto refuzând transportul la o unitate spitalicească.
Șoferul de 32 de ani a fost testat alcoolscopic rezutatul fiind negativ și de asemenea a fost testat cu aparatul drugtest privind consumul de substanțe interzise, rezultatul fiind negativ.
În urma verificării documentelor autoturismului s-a constatat că acesta figura cu asigurarea RCA expirată și I.T.P. expirat.
Șoferul, a fost sancționat contravențional pentru neoprire la semnalul polițiștilor rutieri, neadaptarea vitezei la condițiile de drum cu producerea unui accident de circulație soldat doar cu pagube materiale, lipsa I.T.P, și lipsa R.C.A, cu amenzi în valoare de 2850 lei. De asemenea, s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și s-a procedat la ridicarea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi. De asemenea, în condițiile apropierii sezonului rece, în special pe timpul nopții, suprafața carosabilă poate genera o aderență scăzută, viteza excesivă ducând la un risc rutier crescut.
Reiterăm faptul că vom da dovadă în continuare de fermitate și vom acționa în permanență cu utilizarea mijloacelor din dotare și respectarea strictă a legislației și procedurilor pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și tragerea la răspundere a celor care pun în perocol propria siguranță dar și a celorlalți participanți la trafic.
Tot în cursul zilei de ieri polițiștii au dispus și reținerea în arestul IPJ Suceava a doi șoferi care au consumat alcool și au condus pe drumurile publice
Astfel, au fost continuate cercetările privind un eveniment rutier din data de 12.10.2023, când în jurul orei 09:30 un bărbat a condus tractorul pe raza satului Lămășeni, com. Rădășeni, jud. Suceava, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în șanțul de beton din partea dreaptă a drumului, având în vedere direcția sa de deplasare.
La data de 16.10.2023 s-a dispus continuarea urmăririi penale față de șofer, urmând ca acesta să fie cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prevăzută și pedepsită de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.
Totodată, s-a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 și a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul IPJ Suceava, urmând ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni să dispună procedural.
Totodat, s-au continuat cercetările privind accidentul mortal de motocicletă din data de 14.10.2023.
La 14.10.2023, în jurul orei 00.30, un tânăr de 23 ani, din com. Mălini, în timp ce conducea motocicleta având ca pasager pe un bărbat de 25 ani, din com. Mălini, pe raza satului Poiana Mărului, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un cap de pod, rezultând decesul pasagerului.
Conducătorul motocicletei a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat și nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie sau subcategorie de autovehicule.
La data de 16.10.2023 s-a dispus continuarea urmăririi penale față de bărbatul de 23 de ani, acesta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ”ucidere din culpă”, faptă prevăzută și pedepsită art. 192 alin. 1 și 2 C.Pen. și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prevăzută și pedepsită de art. 335 alin. 1 C. Pen. și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, prevăzută și pedepsită de art. 336 alin. 1 C. Pen. toate cu aplicarea art. 38 alin. 2 C. Pen.
Totodată, față de bărbatul de 23 de ani s-a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore și a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul IPJ Suceava.
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN, DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!