Activități de formare în cadrul Acreditării Erasmus+ VET la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

În perioada 2022 – 2027, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni este beneficiarul  Acreditării Erasmus + conferite de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru  domeniul „formare profesională – VET”.

Așa cum ne-a spus coordonatoarea acreditării, prof. Claudia Suseanu, Acreditarea finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ ,  are ca obiective creșterea nivelului pregătirii profesionale pentru 150 elevi VET (filiera tehnologică, profil tehnic și servicii) și matematică-informatică, prin mobilități de formare profesională Erasmus+, în vederea alinierii la SPP-uri și cerințele pieței muncii;  dezvoltarea competențelor profesionale a 16 cadre didactice de specialitate-tehnologii și TIC, prin mobilități Erasmus+, în vederea creșterii relevanței și atractivității demersului didactic și îmbunătățirea calității CDL-urilor (tehnic și servicii) pentru creșterea relevanței acestora și adaptarea la piața muncii locale și europene

Prin activitățile ce se vor derula în cei doi ani, se deschid oportunităţi în creşterea imaginii şcolii în comunitatea educaţională şi locală, creşterea calităţii  în educaţie şi formarea profesională iniţială şi continuă la nivelul standardelor de calitate europeană, promovarea şi dezvoltarea parteneriatului educaţional intern şi extern, deschiderea spre valori educaţionale şi culturale europene.

„Prin oportunitatea oferită de programul Erasmus + intenționăm să asigurăm elevilor noștri ce studiază în domeniul VET și matematică-informatică, o pregătire profesională competitivă, conformă cu standardele de pregătire profesională, dar şi conformă cu cerinţele pieţei muncii actuale, dinamică, flexibilă şi bazată pe cunoştinţe transferabile”, ne-a asigurat coordonatoarea acreditării, prof. Claudia Suseanu.

Obiectivele propuse vor fi atinse progresiv, în timp, în perioada 2022- 2027, în funcție de planificarea anuală a fiecărei mobilități.

Activități practice în companii de profil din Portugalia

În primul an al Acreditării VET,  a avut loc prima mobilitate de formare profesională a elevilor școlii, care s-a desfășurat timp de două săptămâni (5-16 iunie 2023), în localitatea Braga, din Portugalia. La această mobilitatea de formare profesională au participat 24 elevi de clasa a XI-a, asigurând accesul echilibrat al elevilor pe specializări, atât de la profilul tehnologic cât și cel teoretic (matematică-informatică): 10 elevi-profil matematică-informatică, 5 elevi–specializarea tehnician operator tehnică de calcul, 5 eleve–specializarea tehnician designer vestimentar, 4 elevi-specializarea electromecanica. Participanții au realizat  activități practice în companii de profil, din localitatea gazdă, în concordanță cu specializarea pentru care se pregătesc în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”: Asigurarea calității-domeniul textil, Acționări în instalații electromecanice-domeniul electromecanic, Sisteme de operare și aplicații pentru terminale inteligente-domeniul tehnică de calcul, dezvoltare pagini WEB –matematică – informatică. Tinerii au fost însoțiți în mobilitate de profesorii Bogdan Dumitriu, Claudia Suseanu și Geanina – Ionela  Moroșan cadre didactice care au asigurat tutoratul, mentoratul și monitorizarea acestora pe tot parcursul stagiului.

Competențe profesionale, lingvistice de specialitate și de comunicare în limba engleza

„Prin interacțiunea cu mediile reale de lucru din Portugalia, elevii participanți în proiect și-au format atât competențe profesionale specifice domeniului pentru care se pregătesc dar și competențe lingvistice de specialitate și de comunicare în limba engleza într-un context real, competențe sociale, de autonomie, de încredere în forțele proprii și de interes pentru propria formare. Impactul activității de formare prin proiectul Erasmus+ asupra participanților constă în flexibilizarea parcursului lor profesional viitor, adaptarea elevilor la dinamica domeniului lor de activitate, o mai buna conștientizare a interculturalității din UE, responsabilizare în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și sustenabilitate, a educației digitale, dar și îmbunătățirea competențelor transversale, necesare ocupării oricărui unui loc de muncă din domeniu. Cu această ocazie elevii au realizat o incursiune în cultura, istoria, civilizația portugheză, prin activitățile culturale desfășurate”, a precizat prof. Claudia Suseanu.

Anul al doilea de proiect a debutat cu activități de job shadowing a două cadre didactice (Ionela Scripcă și Claudia Suseanu) la competiția EuroSkills, din Gdansk, Polonia și va continua cu mobilități de formare profesională a unui nr de 27 elevi, pe parcursul acestui an școlar. Implementarea acreditarii este un  instrument  care va contribui la creșterea calității educației și la dezvoltarea instituțională, spre beneficiul elevilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.