La colindat în siguranță

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce pentru cei mici o mulţime de bucurii, iar dintre acestea plecatul la colindat în perioada Crăciunului este una dintre cele mai aşteptate.

Atragem atenţia tuturor părinţilor, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, cu privire la riscul ca minorii să devină victime ale unor persoane rău-intenţionate.

După cum bine ştiţi, Crăciunul şi sfârşitul de an reprezintă momente în care tradiţiile se manifestă prin faptul că mulţi dintre copii merg să colinde prin vecini şi nu numai.

În perioada 18 – 22 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vatra Dornei au desfășurat activități la unitățile de învățământ dar și în alte locații cu prezența numeroasă a copiilor pentru promova o serie de recomandări pentru siguranța lor atunci când merg cu tradiționalul colind, explicându-le tototodată pericolele utilizării neautorizate a materialelor pirotehnice. De asemenea, activitățile de informare au vizat și prevenirea implicării minorilor în accidente rutiere și la săniuș.

De aceste activități au beneficiat peste 800 de copii, părinți, cadre didactice.

Astfel, polițiștii dorneni au transmis câteva recomandări privind siguranța copiilor când merg la colindat:

  • să vă însoţiţi copilul, mai ales dacă pleacă la colindat pe timp de seară sau noapte;
  • stabiliţi exact locaţiile şi traseul pe care urmează să îl parcurgă atunci când merge la colindat;
  • stabiliţi şi verificaţi cu ce copii se va deplasa să colinde;
  • comunicaţi cu ei, ca să înţeleagă pericolul din zonele necunsocute, în care s-ar putea rătăci şi spuneţi-le să evite zonele izolate;
  • să le amintiţi să nu se lase niciodată invitaţi de necunoscuţi într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.

În ciuda recomandărilor polițiștilor, în fiecare an adulți, dar în special copii, cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotechnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Totodată, să le amintiţi celor mici ca în cazul în care li se întâmplă ceva rău lor sau prietenilor, să informeze imediat părinţii sau Poliţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.