Împreună cu elevi şi profesori, angajaţii Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni şi Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”, au sărbătorit în avans ziua de 24 Ianuarie printr-un eveniment impresionant și plin de semnificație.
Sub genericul „Mica Unire ‘165, 24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”, elevilor din clasa a III –a, prof. coordonator Ana Butnaru și din clasa a IV –a, îndrumați de prof. Magda Țugui, de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, li s-a prezentat semnificației zilei de 24 ianuarie1859 şi s-au purtat discuţii despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi consecințele actelor istorice înfăptuite la Unire asupra poporului roman.
„Actul Unirii de acum 165 de ani este o filă de aur în istoria românilor și în istoria universală. Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza încep reformele care au constituit întărirea identității naționale, care a dus la Unirea din 1918”, a precizat bibliotecar şef Nicoleta Hoştinariu.
Prin vers şi cântec cei mici au adus un omagiu patrioţilor români cărora le datorăm prima etapă a procesului de realizare a României Mari, Unirea Moldovei cu Ţara Românească.
Întâlnirea cu elevii Școlii Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a continuat cu vernisajul expoziției de carte „Pagini de istorie” şi „Poezii despre Mică Unire în literatura română”. Expoziţia reuneşte volume ale unor scriitori și personalități istorice care, animați de un profund patriotism, au marcat acest eveniment politic și cultural în literatură și în istorie.
Un alt moment important al întâlnirii a fost vizitarea Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”, instituţie care păstrează obiecte personale ale familiei și domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Muzeografa Adriana Munteanu a împărtășit cu elevii înțelesul profund al zilei de 24 ianuarie, ilustrând importanța acestei uniuni și a sacrificiilor făcute pentru țara noastră.
La final s-a cântat și s-a dansat Hora Unirii.