200 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în cadrul acțiunilor pentru creșterea gradului de siguranță rutieră
Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, în scopul reducerii numărului și consecințelor accidentelor rutiere grave, în ultimele două zile, la nivelul județului Suceava, s-au desfășurat actiuni punctuale, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive și a celor care încalcă regimul legal de viteză.
Astfel, au fost testați cu aparatele de depistare a alcoolului sau substanțelor interzise 367 de șoferi.
Au fost aplicate 200 de sancțiuni contravențioanle în valoare de 84.879 lei.
Pentru abaterile în trafic au fost reținute 14 permise de conducere și au fost ridicate 5 certificvate de înmatriculare.
Totodată, controalele în trafic vizează în această perioadă și modul de echipare avehiculelor pentru circulația în condiții de iarnă. Polițiștii reamintesc că legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile.
De asemenea, în aceste condiții, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
CE RISCAȚI DACĂ NU LE FOLOSIȚI?!
Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.485 lei și 3.300 de lei). Mai mult, se va reține certificatul de înmatriculare/ înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
Când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, polițiștii vă recomandă să circulaţi cu o viteză care să vă permită să opriți în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Totodată, polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi următoarele principii de conduită preventivă:
- Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.
- Asiguraţi- vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi a cele de climatizare/degivrare.
- Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
- Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
- Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
- Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă! De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
- De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri
Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării legislaţiei. Pe toată perioada sezonului rece vom fi în trafic cu efective sporite pentru fluidizarea circulaţiei şi vom aplica legea cu stricteţe pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi salvarea de vieţi.
Drum Bun! Conduceți Prudent !