România este în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând de duminică, 31 martie

România este în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând de duminică, 31 martie, după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, cetățenii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuși controalelor de frontieră.

România este în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia).

„Odată cu intrarea în Schengen, cetățenii români se vor bucura de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliției de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie. Pentru a avea această libertate de mișcare sporită, acțiunile Ministerului Afacerilor Interne privind securitatea frontierelor se intensifică. Poliția de Frontieră va continua să efectueze controale selective, bazate pe informații, analize de risc și indicii rezonabile pentru a contracara orice amenințare potențială. Am pus un accent deosebit pe protecția minorilor, asigurându-ne că reglementările privind călătoriile acestora sunt bine înțelese și respectate, pentru a proteja interesele celor mai vulnerabili dintre cetățenii noștri, respectând în același timp tratatele și codul frontierelor Schengen”, a declarat duminică Cătălin Predoiu.

Toate cele 17 aeroporturi din România, administrate de Ministerul Transporturilor sau, după caz, de autorități publice locale, au fost evaluate pentru pregătirea infrastructurii și au fost găsite soluții de adaptare a situației organizatorice în contextul generat de aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.

Avionul care a operat zborul Milano – Suceava a aterizat pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” la ora 9:45, cei 230 de pasageri fiind întâmpinați de șeful administrației județene, Gheorghe Flutur și de directorul aeroportului, Ioan Măriuța. Pentru a marca acest moment festiv autoritățile sucevene au pregătit un tort aniversar, iar pasagerii au primit stegulețe și abțibilduri pentru a le lipi pe bagaje pentru a-și aduce aminte că au ajuns la Suceava cu primul zbor Schengen.

„Am venit astăzi să întâmpinăm cursa de Milano – Suceava, cu 230 de pasageri, care în premieră au venit pe noul regulament liber de verificare la Poliția de Frontieră. E un moment așteptat de mult. S-a făcut dreptate. E o demnitate meritată și câștigată. De 12 ani ne luptăm cu argumente pentru a intra în acest spațiu de 27 de țări. Trebuie să știe lumea că de azi încolo se circulă spre Suceava și dinspre Suceava așa cum s-ar merge la București. De acum la fel se va merge și în Germania, Italia sau Spania. Este un mare câștig pentru cetățenii români. Așteptăm acest lucru să se întâmple și la granițele pe uscat. Dar faptul că s-a dat drumul la Schengen aerian și maritim este semnalul și garanția că urmează celălalt”, a precizat Gheorghe Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.