Noi reglementări pentru proprietarii de mașini cu o vechime de peste 15 ani.

Uniunea Europeană a adoptat recent noi reglementări care vor avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de mașini vechi, cu o vechime de peste 15 ani. Aceste reglementări, parte a pachetului „Fit for 55“, sunt proiectate pentru a contribui la reducerea emisiilor și pentru a atinge obiectivele climatice ambițioase ale UE până în 2030 și 2050

Pachetul „Pregătiți pentru 55”.

Una dintre cele mai notabile schimbări impuse de aceste reglementări este interdicția de a repara anumite componente esențiale ale mașinilor cu o vechime de peste 15 ani. Potrivit noilor reglementări, mașinile care prezintă defecțiuni majore la componente esențiale precum motorul, transmisia, frânele sau direcția nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative. Aceste mașini vor fi clasificate drept reziduale și vor fi excluse din circulație, fiind necesară casarea acestora conform cerințelor legale. Această măsură drastică are ca scop reducerea impactului negativ al emisiilor vehiculelor mai vechi asupra mediului înconjurător, în conformitate cu obiectivele de mediu și climă ale UE.

Programul ambițios al Uniunii Europene, „Fit for 55”, își propune să elimine emisiile directe din transporturi până în 2050, având obiective intermediare ce includ o reducere de 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990. Unul dintre pașii esențiali în atingerea acestui obiectiv este interzicerea mașinilor noi cu motoare cu combustie în 2035, cu excepția vehiculelor care utilizează combustibili sintetici. Cu toate acestea, implementarea acestor schimbări se confruntă cu provocări în realitate, deoarece adoptarea vehiculelor cu emisii reduse sau zero în Uniunea Europeană variază semnificativ de la un stat membru la altul.

„Regulamentul propus include o definiție a modului în care autoritățile ar decide dacă o mașină defectă mai poate fi reparată. Scopul definițiilor este de a pune capăt unui anumit tip de fraudă. În fiecare an, între 3 și 4 milioane de mașini vechi dispar din statisticile statelor membre ale UE. Multe sunt exportate ilegal și vândute ca „mașini rulate”, deși de fapt nu mai sunt utilizabile, pentru a ocoli legislația UE în domeniul deșeurilor care obligă întreprinderile să elimine în mod corespunzător vehiculele uzate. Astfel de „mașini rulate” false ajung adesea la groapa de gunoi. Potrivit studiului nostru de evaluare a legislației actuale, lipsa de claritate cu privire la ceea ce constituie o mașină „scoasă din uz” este una dintre cele mai mari lacune utilizate de operatorii lipsiți de scrupule pentru a eluda legislația UE“, spune reprezentanța Comisiei Europene în România.

I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.