Salariul minim european va fi introdus în România, până la sfârșitul anului

Salariul minim european va fi introdus în România, până la sfârșitul anului. Termenul limită până la care trebuie pusă în aplicare directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană este 15 noiembrie 2024.

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut. ”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, se arată în Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.
În privința salariului minim, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, ultimulloc fiind ocupat de Bulgaria. Cel mai mare salariu minim este înregistrat în Luxemburg – 2.571 euro/lună, în Franța este 1.767 euro/lună, în Spania este de 1.323 euro/lună.

În România, din 1 ianuarie 2024, valoarea salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună. Aproximativ 2 milioane de angajați primesc salariul minim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.