Comuna Baia are un nou cetăţean de onoare: maistrul militar pr. (r) Dumitru Davidel

Maistrul militar pr. (r) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, om cu o viaţă dedicată patriotismului şi cinstirii eroilor, a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al comunei Baia.

Ceremonia solemnă, care a avut loc la Căminul Cultural, vineri, 10 mai, a reunit, alături de membrii deliberativul local şi conducerea Primăriei Baia, numeroşi invitaţi din întreg judeţul, reprezentanţi ai Asociaţiei Cultul Eroilor, cadre militare în rezervă şi retragere, numeroşi localnici, profesori şi elevi de la şcolile din comuna Baia.

Dumitru Davidel, născut în 1937 în Sasca Mică, şi-a dedicat viaţa celor trei mari pasiuni: maşinile militare, jurnalismul şi cinstirea eroilor. Fiind un militar apreciat şi cu o carieră de excepţie, Dumitru Davidel a fost prezent în numeroase misiuni în zone de conflict, contribuind la transportul de tehnică militară în ţări precum Libia, Irak şi Ciad.

După 36 de ani de serviciu militar, s-a implicat activ în păstrarea memoriei eroilor şi în promovarea patriotismului. A scris articole şi interviuri în presa locală şi a sprijinit renovarea monumentelor dedicate eroilor din judeţul său natal.

Prin hotărârea nr. 38 din 25 aprilie 2024, CL Baia a acordat, la propunerea primarului Maria Tomescu, titlul de cetăţean de onoare dlui Davidel Dumitru, „în semn de recunoaştere a activităţilor desfăşurate în spiritul dragostei de ţară şi faţă de eroii neamului românesc”. Distincţia i-a fost înmânată de primarul Maria Tomescu care a precizat: „Primiţi din partea CL şi al Primăriei Baia titlul de cetăţean de onoare pentru toată activitatea desfăşurată de-a lungul anilor pentru comuna Baia, pentru locuitorii noştri şi pentru dragostea pe care dumneavoastră o aveţi faţă de ţară, faţă de locuitorii noştri şi faţă de înaintaşii noştri. Vă mulţumesc că existaţi, vă mulţumesc că ne-aţi fost alături de-a lungul timpului şi să vă dea Dumnezeu sănătate şi să fiţi printre noi cât mai mult timp. Dl Dumitru Davidel nu este din comuna Baia, este din Sasca Mică, dar bunătatea, dragostea de patrie, de eroii care s-au jertfit pentru noi, faptul că a insuflat multor oameni dragostea faţă de locul în care ne-am născut constituie un exemplu pentru noi toţi. Bunătatea şi dragostea nu ar trebui să aibă graniţe. Îmi aduc aminte că, în 2016, după ce am devenit primar al comunei Baia, am dorit să organizez ceva deosebit şi nu ştiam cum, pentru că eu, ca medic, nu m-am ocupat de astfel de activităţi. Doream să comemorăm înaintaşii noştri, iar atunci dl Davidel m-a învăţat ce să fac şi cum să fac. Au trecut 8 ani şi am spus că trebuie să îi acordăm titlul de cetăţean de onoare al comunei Baia pentru că dl Davidel îl merită. În primul rând pentru că iubeşte Baia încă din copilărie şi, în al doilea rând, pentru că iubeşte oamenii din Baia”.

Omul care iubeşte eroii, veteranii de război, patria şi armata

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat senatorul Gheorghiţă Mîndruţă, fost militar de carieră şi actual secretar al Comisiei pentru apărare şi siguranţă naţională din cadrul Senatului, Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, profesorul de istorie Ioan Natu, preoţii Vasile Hrestic şi Viorel Iftime din Baia, preotul Gabriel Florea din Cornu Luncii. Prin cuvinte alese, au omagiat întreaga activitate a dlui Dumitru Davidel, „un model de urmat pentru tânăra generaţie, un om care iubeşte eroii, veteranii de război, patria şi armata”.

În cuvântul său, senatorul Gheorghiţă Mîndruţă a evidenţiat sacrificiul şi devotamentul militarilor pentru ţară: „Astăzi nu vorbeşte senatorul, politicianul George Mândruţă, vorbeşte omul George Mândruţă, cel care cu ani în urmă a purtat o uniformă militară, exact aceeaşi culoare cu a dlui Dumitru Davidel. Şi eu sunt fost militar, 21 de ani am servit patria sub arme, am depus un jurământ faţă de ţară pe care l-am respectat cu sfinţenie, am fost în teatre de operaţii în Bosnia, Afganistan, Sudan şi de aceea înţeleg foarte bine sacrificiul pe care îl face un militar. În urmă cu câţiva ani, când l-am cunoscut pe dl Davidel, toată lumea era marcată de solemnitatea momentului. Unii nu prea erau acolo cu mintea, dar domnului Davidel îi tremura faţa de emoţie când a început ceremonialul militar religios. Vă spun sincer, avea o lacrimă în colţul ochiului. Şi atunci mi-am adus aminte de multiplele jurăminte depuse, de sărbătorile petrecute în Bosnia, în Afganistan. Apoi ne-am cunoscut, şi vă felicit pentru iniţiativă, pentru că, din păcate, avem din ce în ce mai puţini oameni de un asemenea calibru. În România mai avem în jur de 900 de veterani de război. Sunt 900 de oameni care au scris istoria, despre care copii învaţă astăzi la şcoală. Este mare lucru să avem lângă noi oameni care au scris istoria, dar care, din păcate, nu întotdeauna se bucură de respectul pe care îl merită. Vreau să le spun şi copiilor prezenţi aici: iubiţi-vă ţara! La sfârşitul zilei, la sfârşitul vieţii, cu asta rămâneţi”.

La 86 de ani, organizează activităţi pentru a păstra vie memoria eroilor

Pe lângă cariera militară, Dumitru Davidel s-a remarcat şi prin scrierile sale. Primul contact cu presa l-a avut în anul 1957, când era militar în termen la Regimentul mecanizat Caracal. Între anii 1961-1963, perioadă în care a absolvit Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” din Piteşti, a fost corespondent voluntar al ziarului Apărarea Patriei.

A intrat în armată ca specialist auto şi tanchist, fiind un om foarte apreciat şi o prezenţă aproape permanentă în uzinele de armament ale României, făcând parte din comisii omologare a maşinilor de luptă (autovehicule militare şi tancuri). În anul 1994 a trecut în rezervă, după 36 de ani de carieră militară şi de atunci s-a implicat ca voluntar în acţiuni prin care încearcă să păstreze vie memoria eroilor, a scris articolele şi interviuri cu şi despre eroi ai neamului la revista „Plăieşii”, a sprijinit editarea şi publicarea de cărţi scrise de eroi sau despre eroii neamului, şi mai multe monumente din localităţi din judeţ au fost renovate prin implicarea şi cu cheltuiala onorabilului octogenar.

Deţine mai multe ordine şi decoraţii primite pentru activitatea deosebită în carieră şi după încheierea acesteia. În semn de apreciere pentru implicarea în activităţile desfăşurate în localitatea natală, Dumitru Davidel a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Cornu Luncii.

Exemplu de curaj şi patriotism pentru comunitate

Dumitru Davidel a fost apreciat pentru devotamentul său faţă de comunitate şi dragostea sa pentru ţară. În discursul său emoţionant, el a subliniat importanţa iubirii de patrie şi a îndemnat tinerii să aleagă cariera militară, considerând-o frumoasă şi reprezentativă.

„Ce mă leagă pe mine de Baia? Acum 80 de ani, copil fiind, înainte de a pleca în evacuare, am fost adus la Baia de sora mea, Lucica Manole. O parte din copilăria mea am petrecut-o la Baia; aici am mers la Biserica Albă unde am primit pentru prima dată Sfânta Împărtăşanie de la părintele Zăhărescu …

În faţa dumneavoastră sunt trei steaguri, le-am adus de la dedicată militarului român Ion Grosaru, mort în timpul unei misiuni în Irak, în septembrie 2007. Este steagul Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava, steagul de luptă sub care eroul Ion Grosaru a luptat în Irak şi drapelul «Scorpionilor Galbeni» din cadrul Batalionului 32 Infanterie «Mircea» din care a făcut parte eroul slt. (pm) Ioan Grosaru din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, batalion care, de ani de zile, ne onorează cu prezenţa la Cornu Luncii şi Baia, în cadrul diverselor evenimente comemorative.

Nu sunt veteran, nu am fost pe front, am fost în câteva misiuni în afara teritoriului naţional, în ţările de arabe, acolo unde au fost probleme, unde au fost conflicte.

Am primit multe ori decoraţii, dar cele pe care le-am în piept astăzi îmi sunt cele mai dragi. Este vorba de emblema Armatei Române, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Asociaţiei Naţionale Culturi Eroilor «Regina Maria», şi aici, în partea stângă, am crucea Ordinului Ştefan cel Mare, oferită de veteranii din Transnistria, pe care le port cu onoare.

Titlul pe care dumneavoastră mi l-aţi înmânat astăzi, alături de cel care l-am primit de la comunitatea din Cornul Luncii prin dl primar Fron, vor îmbogăţi micul muzeul pe care îl am acasă. Cât voi mai avea putere, voi răspunde prezent şi voi prezenta onorul militar la activităţile de cinstire a eroilor.

Mulţumesc copiilor care au venit la a cest eveniment şi vreau să vă spun că atunci când veţi fi mari să alegeţi cariera militară pentru că este frumoasă şi reprezentativă” a fost mesajul maistrului militar pr. (r) Dumitru Davidel.

La finalul evenimentului, primarul Maria Tomescu le-a mulţumit invitaţilor şi elevilor Şcolii Gimnaziale „Nicolae Stoleru” şi celor trei tineri solişti din comuna Cornu Luncii care au interpretat doine pentru prezenţa la un eveniment frumos şi emoţionant.

Dumitru Davidel rămâne un exemplu de curaj şi patriotism pentru comunitatea sa şi un promotor al valorilor naţionale şi al respectului faţă de eroii neamului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.