Noaptea Muzeelor la Fălticeni: o punte între generaţii şi cultură

 În seara zilei de 18 mai, municipiul Fălticeni a devenit epicentrul cultural al regiunii. Noaptea Muzeelor a adus împreună peste 3.000 de vizitatori, transformând străzile într-un furnicar de oameni dornici să exploreze bogăţiile culturale ale celor cinci muzee locale. De la ora 18:00 şi până la miezul nopţii, intrarea gratuită a permis accesul unei mulţimi variate de oameni – copii, tineri, adulţi şi pensionari, veniţi nu doar din Fălticeni, ci şi din comunele învecinate şi oraşele din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa şi Iaşi.

În acest an, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” a fost cel mai popular, atrăgând peste 1.500 de vizitatori. Următoarea pe listă a fost Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, peste 600 de persoane trecând pragul acesteia. Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Galeria Oamenilor de Seamă şi Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” au avut, de asemenea, un număr semnificativ de vizitatori, confirmând astfel interesul comunităţii pentru cultură.

Printre ultimele persoane care au intrat în Muzeul „Ion Irimescu” la ora 23:45 s-au numărat doi tineri, din Fălticeni şi Boroaia, simbolizând continuitatea şi dorinţa tinerelor generaţii de a se conecta cu patrimoniul cultural. Şefii de secţie şi muzeografii au fost uimiţi de afluxul de vizitatori, considerând că această ediţie a fost cea mai de succes din istoria de 20 de ani a evenimentului.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a declarat: „A fost un eveniment de succes, la care au participat peste 3.000 de vizitatori. Felicitări şi mulţumiri colegilor şi colegelor noastre pentru impecabila organizare. Noaptea Muzeelor, ediţia 2024, a fost cea mai reuşită şi a demonstrat că interesul pentru cultură în comunitatea noastră este ridicat”.

O adevărată sărbătoare a culturii şi a comunităţii

Un moment special al serii a fost finalizarea ediţiei a doua a proiectului „Tabăra de pictură Rotary Fălticeni”. Timp de trei zile, zece participanţi din România, Ucraina şi Republica Moldova au creat lucrări de artă excepţionale, culminând cu un vernisaj la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. Sub îndrumarea pictorului local Gabriel Baban, lucrările tinerilor artişti au fost admirate de vizitatori, adăugând un plus de valoare culturală evenimentului.

Finalizarea proiectului cultural cu oraşul francez Villeneuve-Loubet a adus o notă internaţională evenimentului. Micii artişti de la Clubul Copiilor şi Elevilor Fălticeni au încântat publicul la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Cultural RoMania din Franţa, demonstrând talentul şi creativitatea tinerilor din Fălticeni.

„Mulţumim tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment, de la artişti şi profesori până la colegii din Primărie şi partenerii de la Rotary Club Fălticeni. Fiecare dintre voi a jucat un rol esenţial în promovarea culturii şi a tradiţiilor noastre” a concluzionat primarul Gheorghe Cătălin Coman, subliniind importanţa colaborării şi a implicării comunităţii în astfel de proiecte culturale.

Noaptea Muzeelor la Fălticeni nu a fost doar o simplă vizită la muzeu, ci o adevărată sărbătoare a culturii şi a comunităţii, unind oameni de toate vârstele şi din diverse locuri într-o seară magică dedicată artei şi istoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.