Expoziție „Monica, Radioul și Securitatea”, dedicată celebrei scriitoare și jurnaliste Monica Lovinescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, vă invită la vernisajul expoziției „Monica, Radioul și Securitatea”, dedicată celebrei scriitoare și jurnaliste Monica Lovinescu, una dintre cele mai influente voci ale exilului românesc, simbol al rezistenței împotriva comunismului.

Evenimentul va avea loc vineri, 14 iunie 2024, de la ora 13.00, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu participarea: prof. univ. dr. Daniel ȘANDRU, Președinte executiv IICCMER, dr. Mioara ANTON, Director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, prof. univ. dr. Gheorghe ONIȘORU, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și dr. Dalia BATHORY, expert IICCMER și unul dintre curatorii expoziției.

Expoziția, care va putea fi vizitată la Suceava până pe 30 iunie, aduce în atenția publicului momentele-cheie din viața și activitatea Monicăi Lovinescu, punând în relație notele de jurnal cu evenimentele care i-au marcat traseul profesional și viața privată. Accentul cade pe anii de exil, iar perspectiva Securității, prezentă prin selecția de documente din perioada 1948-1990, este echilibrată de fotografii publice și personale, însoțite și de alte artefacte identificate în arhive. Vocea narativă a Monicăi Lovinescu, desprinsă din jurnalele publicate în România după 1990, este firul roșu al expoziției și ghidează privitorul prin teme precum momentele principale din viața protagonistei, relația cu familia și relația părinților cu Securitatea, primii ani de exil și începutul activismului politic, activitatea editorială din exil, atentatul asupra sa, campania de compromitere din presa românească, sprijinită de Securitate, iar, în final, momentul decorării din anul 1999. Materialul multimedia conține o selecție de secvențe din emisiunile televizate și de radio la care a participat sau a căror protagonistă a fost. Împreună, conținutul grafic și cel digital redau nu doar fragmente din viața unui simbol al luptei pentru drepturile omului, ci și atmosfera unui context istoric complicat și violent.

Accesul este liber.

Expoziția „Monica, Radioul și Securitatea” a fost realizată cu sprijinul Administrației Prezidențiale, al Fundației Române pentru Democrație, Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Galeriei Oamenilor de Seamă Fălticeni, Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeului Național al Literaturii Române și al Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Partener media: AGERPRES.

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.