Bacalaureatul continuă cu proba obligatorie a profilului

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va continua marţi cu proba obligatorie a profilului – Matematică şi Istorie, în funcţie de profil, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la Limba şi literatura română, a avut loc luni. În județul Suceava, potrivit Inspectoratului Școlar Județean, au fost prezenți 4.752 candidați, dintr-un total de 4.849 candidați înscriși pentru a susține proba, fiind deci doar 97 de absenți. Niciun candidat nu a fost eliminat.

Candidații de la profilurile umanist și pedagogic au avut la Subiectul I un text argumentativ pe tema ”Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”, Subiectul II a fost despre rolul notațiilor autorului într-un text dramatic dat, iar la Subiectul III au avut de realizat un eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

La profilul Real, primul subiect a fost un text la prima vedere din Gabriel DImiseanu, ”În vizită la Tudor Arghezi”, la subiecul a II-lea elevii au avut de explicat rolul notațiilor autorului într-un text dintr-o piesă de teatru de George Ciprian, iar la Subiectul al III-lea candidații au de scris un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate.

Joi va fi proba la alegere a profilului şi specializării, unde se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

Vineri, elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie, până la ora 12,00. Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8,00 – 16,00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15,00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.