În România temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade Celsius

După câteva zile mai răcoroase, valul de caniculă va cuprinde aproape toată țara, intensificându-se spre sfârșitul săptămânii când temperaturile vor atinge 40 de grade Celsius la umbră.

Aceasta va fi cea mai ridicată temperatură din acest an, iar în unele orașele se vor resimți temperaturi şi mai mari 40 de grade Celsius. Nopțile vor aduce temperaturi de peste 20 de grade Celsius, făcând ca disconfortul termic să persiste și după apusul soarelui. Ploile vor fi rare și se vor limita la zonele montane, ceea ce va intensifica seceta în cea mai mare parte a țării.

În fața acestui val de căldură extremă, autoritățile recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să caute adăpost în locuri răcoroase.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 8 – 21 IULIE 2024
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35…38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 și 13 iulie. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 și 24 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade, iar minimele de 17…21 de grade, în medie regională.

Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână nu va ploua, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

CRIȘANA
În prima săptămână, valul de căldură va fi persistent și în intensificare, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35…37 de grade, valori local mai ridicate fiind posibile între 11 și 13 iulie. Nopțile vor deveni tropicale în mare parte a regiunii, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, în medie. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme caniculară la câmpie; temperaturile maxime vor fi de 31…35 de grade, iar minimele de 16…20 de grade, mediat regional.

Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de
instabilitate atmosferică va fi ridicată.

TRANSILVANIA
În prima săptămână, valul de căldură va fi în intensificare și va fi caniculă pe arii extinse îndeosebi în perioada 11-14 iulie; media temperaturilor maxime va fi de 33…37 de grade, iar a minimelor de 15…20 de grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va fi călduroasă în orele după-amiezilor; temperaturile maxime vor fi de 30…33 de grade, iar minimele de 14…18 grade, mediat regional.
Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

MARAMUREȘ
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va cuprinde toată regiunea și va fi în intensificare, astfel că în perioada 11-13 iulie, pe arii extinse, va fi caniculă; media temperaturilor maxime va fi de 32…36 de grade, iar a minimelor de 16…19 grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va fi local călduroasă în orele după-amiezilor; temperaturile maxime vor fi de 30…32 de grade, iar minimele de 14…17 grade, mediat regional.
Regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână când doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

MOLDOVA
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent și în intensificare, canicula va cuprinde treptat toată regiunea, cu medii ale temperaturilor maxime de 35…38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 și 14 iulie în sud și în est. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 19 și 23 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară îndeosebi în sudul zonei; temperaturile maxime vor fi de 30…35 de grade, iar minimele de 17…20 de grade, în medie regională.
Regimul pluviometric va fi deficitar în special în prima săptămână când doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Din data de 15 iulie, vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

DOBROGEA
În cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar în partea continentală a regiunii va fi caniculă, cu temperaturi maxime în medie de 36…38 de grade; extrem de cald va fi și pe litoral unde în orele după-amiezilor se vor atinge valori de 32…35 de grade. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 21 și 25 de grade, mediat regional. O ușoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referință, totuși vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade, iar minimele de 20…22 de grade, în medie.
Regimul pluviometric va fi deficitar; ploi slabe, de scurtă durată vor fi posibile izolat în data de 10 iulie, iar probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi în creștere la finalul perioadei de referință.

MUNTENIA
În cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar între 10 și 15 iulie va fi deosebit de intens; media temperaturilor maxime va fi de 35…39 de grade, iar nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, mediat regional. O ușoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referință, totuși vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar minimele de 18…21 de grade, în medie regională.
Regimul pluviometric va fi deficitar, ploile aproape vor lipsi până în data de 17 iulie, ulterior fiind posibile rmanifestări locale de instabilitate atmosferică.

LA MUNTE
Vremea va deveni deosebit de caldă, chiar călduroasă la altitudini mai joase în perioada 10-14 iulie. Media temperaturilor maxime va fi de 23…29 de grade, iar a minimelor de 12…18 grade. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va rămâne caldă.
Pe parcursul primei săptâmâni, regimul pluviometric va fi deficitar, averse slabe urmând a se semnala pe suprafețe restrânse, în orele după-amiezilor. Din data de 15 iulie va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.