Continuă Studiul Arheologic pentru Proiectul „Varianta de ocolire Fălticeni” în August 2024

Primăria Municipiului Fălticeni informează cetățenii că, în urma solicitării Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Studiul Arheologic pentru proiectul „Varianta de ocolire Fălticeni” va continua în luna august 2024. Acest studiu este crucial pentru asigurarea protecției patrimoniului arheologic din zona afectată de proiect.

Proprietarii de terenuri din următoarele tarlale sunt rugați să faciliteze accesul echipei de arheologi pentru desfășurarea investigațiilor necesare: Cioate, Horbaza, Dumbrava, Pietrărie, Țărincuța (Poarta Rădășeni), Casa de Apă Tîmpești, Sărătură, Arie, Băhniță.

Aceste investigații sunt esențiale pentru identificarea și protejarea siturilor arheologice din zona proiectului. Arheologii vor efectua săpături și alte tipuri de cercetări pentru a descoperi eventualele vestigii istorice și pentru a se asigura că dezvoltarea infrastructurii rutiere nu va afecta negativ patrimoniul cultural al regiunii.

Primăria Municipiului Fălticeni mulțumește tuturor proprietarilor de terenuri din zonele menționate pentru înțelegerea și colaborarea de care dau dovadă. „Accesul liber al echipei de arheologi este vital pentru succesul acestui studiu, care va contribui la conservarea istoriei și culturii locale, iar proiectul de infrastructură rutieră care va scoate traficul greu din municipiu este foarte important pentru municipiul Fălticeni. Vă mulțumim pentru sprijin și cooperare!”, se arată în mesajul administrației locale adresat cetățenilor care au terenuri în această zonă.

Varianta ocolitoare va avea 8,306 km

Proiectul „Varianta de ocolire Fălticeni” are o lungime totală de 8,306 km. Primăria municipiului Fălticeni a încheiat un acord de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) pentru acest obiectiv, în urmă cu trei ani. Conform Studiului de fezabilitate și Hotărârii de Guvern nr. 1152/2010, varianta de ocolire Fălticeni se desprinde din intersecția DN2 (E85), km +615, DN 2E km 0+000 și DC 11, în dreptul Motelului Stibina, și continuă pe raza administrativă a comunei Fântâna Mare, cu un pasaj nod rutier. Traseul include utilizarea amplasamentului DN 2E până la intersecția cu DJ 209H, unde este un pasaj rutier (spre Baia), și continuă cu un alt nod rutier la km 3+160, ajungând pe Dealul Cetății și Buciumeni. Traseul trece pe la intrarea în comuna Rădășeni, unde se intersectează cu DJ 209M la km 5+430. Urmează Dealul Glimei, o coborâre accentuată până la traversarea unui pârâu, și se racordează cu DN 2 (E85) km 414+578.

Detalii Tehnice: Lungimea totală: 8,306 km; Lățimea platformei drumului: 10,00 m; Lățimea părții carosabile: 7,00 m; Lățimea benzilor de încadrare: 1,50 m; Lățimea acostamentelor consolidate: 1,50 m; Spațiu necesar pentru amplasarea parapetului: 0,75 m; Include patru pasaje rutiere, un viaduct, o intersecție la nivel și două parcări.

Problemele legate de exproprieri sunt minime, deoarece Hotărârea Consiliului Local nr. 18/2010 a impus restricții pentru construcții noi în zona de protecție a viitoarei șosele de centură. Prin această hotărâre nu au fost emise autorizații de construire în vecinătatea rutei ocolitoare, eventualele exproprieri fiind doar pentru terenuri agricole și se vor face conform legislației.

Realizarea proiectului va duce la îmbunătățirea vitezelor de circulație în vecinătatea municipiului Fălticeni, prin eliminarea ambuteiajelor majore de pe ruta centrală care străbate localitatea. De asemenea, se va reduce degradarea și uzura arterelor urbane cauzate de traficul greu, precum și degradarea clădirilor. DN 2, încadrat în rețeaua drumurilor europene (E85), trece prin centrul municipiului Fălticeni. Investiția va reduce semnificativ poluarea mediului prin reducerea noxelor și a nivelului de vibrații și zgomot din oraș.

Studiul de Fezabilitate și devizul general au fost actualizate, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1467/21.10.2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.