Energia electrică se scumpeşte de la 1 ianuarie 2025, după ce ANRE a aprobat rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit (RRR)

Energia electrică se scumpeşte de la 1 ianuarie 2025 după ce ANRE a aprobat rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit (RRR) Această creştere se va aplica din 1 ianuarie 2025 și va avea un impact cumulat de 50-55 lei/MWh.

Comunicat de presă ANRE

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în ședința din data de 06.08.2024 rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit (RRR) aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare. Aceasta, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, este de 6,94%.

La stabilirea RRR pentru a cincea perioadă de reglementare s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciilor de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport și distribuție, conform prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 178 alin. (1) din Lege. De asemenea, s-a avut în vedere și sprijinirea dezvoltării, în cel mai rentabil mod, a unor sisteme sigure, fiabile, eficiente și nediscriminatorii care sunt orientate către consumator, în conformitate cu obiectivele generale în domeniul energiei electrice, respectiv în domeniul gazelor naturale.

ANRE a procedat la stabilirea valorii ratei reglementate de rentabilitate a capitalului investit pe baza datelor prezentate în studiul contractat prin licitație pe SEAP –“Stabilirea  elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului pentru a cincea perioadă de reglementare, pentru activitățile de transport și distribuție gaze naturale și energie electrică”, elaborat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL (PwC), cât și pe baza informațiilor de specialitate incluse în rapoartele anuale emise de Consiliul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (CEER).

„Am fost în permanent dialog cu operatorii economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale interesaţi de ceea ce reglementăm. Autoritatea a avut în vedere ca valoarea indicatorului macroeconomic să se afle în concordanță cu realitatea din cadrul economiei naționale și europene, în scopul evitării recunoașterii în cadrul structurii tarifelor reglementate a unor costuri de capital excesive și în vederea menținerii unui echilibru între interesele operatorilor și ale utilizatorilor unor servicii publice, respectiv ale consumatorilor finali. Prin acest RRR dorim creșterea nivelului de investiții în rețelele de distribuție și transport, creșterea calității serviciilor prestate de operatorii de distribuție, astfel încât consumatorul de energie să nu resimtă o creștere în tarif,” a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.