În cadrul proiectului districtual „Drogurile – de la fascinație la dependență”, în data de 07.11.2024, Clubul Rotary Fălticeni a organizat un eveniment menit să disemineze, în rândul părinților elevilor din școlile fălticenene, informații privind pericolele imense, cu grave consecințe, legate de consumul de droguri. Întâlnirea a avut loc la Centrul Cultural Grigore Vasiliu Birlic-Casa de Cultură din Fălticeni, începând cu ora 18. Alături de membrii Clubului Rotary Fălticeni au fost și tineri elevi, care sunt membri sau aspiranți Interact, organizație ce este coordonată de Clubul Rotary Fălticeni, care se adresează tinerilor cu vârste de până la 18 ani. Totodată, au fost prezente cadre didactice, directori, consilieri și psihologi școlari, din cele 7 unități de învățământ din Fălticeni. Cei aproximativ 200 de participanți au fost captivați de prezentarea care a fost susținută de Prof. Dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, una dintre vocile cele mai competente în domeniu, care este și autor al volumului intitulat „Marijuana, zborul spre iad”. Alături de acesta a fost și un fost consumator de droguri, care a ales să-și împărtășească povestea vieții de până acum și experiența care l-a marcat profund, determinându-l în prezent să se situeze de cealaltă parte a baricadei, implicat fiind în multiple acțiuni de prevenire și combatere a consumului de droguri.
Atât tinerii elevi, cât și părinții participanți au fost foarte interesați și impresionați de prezentările făcute, de cazuistica cuprinsă, atât în carte, cât și în scurtele filme proiectate. La final, membrii Clubului Rotary Fălticeni au distribuit exemplare din cartea d-lui Cătalin Țone. Cu acest prilej s-a reamintit faptul că, în octombrie 2023, avut loc o acțiune similară, prilej cu care această carte a fost donată bibliotecilor școlilor din Fălticeni, reprezentând astfel un material interesant și util, care să aducă în atenția tinerilor imensele pericole la care se expun prin consumul de droguri.
„Dincolo de măsurile legale, judiciare și medicale pe care statul, prin instituțiile sale abilitate, le ia și de pârghiile punitive și de tratament pe care le uzitează, consider că, sunt la fel de importante aceste întâlniri cu tinerii, în care, atât exemplele pozitive ale celor care au reușit să renunțe la consum, cât și, din păcate, cele negative, uneori fatale, au un rol determinant în a convinge adolescenții să nu aleagă calea dependenței.
Prevenirea, cunoașterea consecințelor teribile în toată amploarea lor și dialogul sincer sunt instrumente la fel de importante, pentru că, așa cum se poate vedea, post factum, situațiile devin mult mai complicat de soluționat și, uneori, pot lua o turnură către un deznodământ tragic”, a declarat la finalul evenimentului Prof. Dr. Cătălin Țone, mulțumind în același timp organizației Rotary Fălticeni, Cluburilor Rotary București Phoenix și Districtului 2241 România și Republica Moldova, pentru susținerea proiectului ”Drogurile – de la fascinație la dependență”.