Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni se află în al treilea an de Acreditare Erasmus+ în domeniul Educației Școlare, continuând să implementeze proiecte educaționale menite să dezvolte competențele elevilor și ale profesorilor. Printre obiectivele principale ale planului Erasmus+ se numără îmbunătățirea competențelor digitale ale cadrelor didactice, precum și prevenirea și combaterea fenomenului de bullying prin activități interactive desfășurate în aer liber. În acest context, recent, șase elevi însoțiți de doi profesori, Viorica Bența și Luminița Corbu au participat la o mobilitate de grup în Sakarya, Turcia, în cadrul proiectului Erasmus+ nr 2024-1-RO01-KA121-SCH-000232024, cod acreditare 2021-1-RO01-KA120-SCH-000046339.
Școala gazdă a fost Hendek Anadolu Lisesi, însă elevii au avut șansa de a interacționa cu elevi de la o școală gimnazială (Yunus Çiloglu Ortaokulu) și de la o școală privată (Sakarya Doga College). Cel care a facilitat accesul la o multitudine de activități creative și eficiente a fost profesorul de limba engleză Veli Esen, care, împreună cu elevii și profesorii din școlile implicate, a pregătit un program în acord cu obiectivele Acreditării Erasmus+ ale Colegiul „Nicu Gane”.
Mobilitatea Erasmus+ le-a oferit participanților oportunitatea de a descoperi aspecte specifice unui alt sistem educațional, de a interacționa și de a dezvolta competențe esențiale într-un cadru internațional. Activitățile au fost structurate pentru a promova înțelegerea interculturală, prevenirea bullyingului și construirea unui climat școlar pozitiv.
Programul Erasmus+ a început cu întâlniri între elevi și profesori, facilitând integrarea participanților și stabilirea unor legături interpersonale. Au fost organizate jocuri de cunoaștere și activități de team-building, menite să spargă gheața și să contribuie la crearea unui mediu prietenos și colaborativ. De asemenea, participanții au avut ocazia să exploreze instituția organizatoare printr-un tur ghidat al școlii.În plus, au fost susținute prezentări despre istoria și cultura țărilor implicate în proiect, oferind un context valoros pentru înțelegerea diversității și pentru aprecierea tradițiilor fiecărei națiuni.
Activități interactive și workshop despre empatie și inteligență emoțională
Așa cum am aflat de la prof. dr. Luminița Corbu, unul dintre obiectivele cheie ale mobilității a fost abordarea bullyingului în școli. Participanții au fost implicați într-o serie de activități interactive, inclusiv un workshop despre empatie și inteligență emoțională, care le-a oferit instrumentele necesare pentru a înțelege mai bine trăirile celor implicați în acte de bullying. Jocul de rol „Cum se simte bullyingul?”, le-a permis participanților să experimenteze perspectiva victimelor, agresorilor și martorilor, determinându-i pe elevi să conștientizeze impactul pe care acest fenomen îl poate avea asupra lor. Discuțiile de grup au fost centrate pe modul în care bullyingul este gestionat în școlile participante, iar activitățile în aer liber au încurajat comportamente pozitive și susținerea reciprocă.
Un alt segment important al mobilității a fost consolidarea unei culturi școlare sănătoase și suportive. Participanții au fost implicați în ateliere de lucru despre puterea cuvintelor și impactul acestora asupra acțiunilor individuale, dar și în activități de creație, precum scrierea de mesaje de sprijin pentru „eu-ul mai tânăr” sau realizarea de postere cu mesaje antibullying.
Prevenirea bullying-ului și dezvoltarea unor relații bazate pe respect și cooperare
„Activitățile outdoor din cadrul mobilității Erasmus+ nu doar că au oferit participanților momente de distracție și relaxare, dar au fost esențiale în procesul lor de învățare și dezvoltare personală. Prin jocuri de echipă, activități de învățare culturală și sportivă, participanții au reușit să își consolideze legăturile, să își depășească limitele și să aplice valorile învățate în viața de zi cu zi. Astfel, aceste activități au jucat un rol important în crearea unui climat pozitiv, în prevenirea bullying-ului și în dezvoltarea unor relații bazate pe respect și cooperare. În plus, participanții au avut ocazia să descopere istoria și cultura orașului Sakarya printr-o vânătoare de comori culturală, activitate care le-a permis să exploreze orașul într-un mod interactiv și să aprecieze tradițiile locale.
Această mobilitate Erasmus+ a fost, în esență, un mix de învățare interculturală, dezvoltare personală și acțiuni concrete pentru prevenirea bullying-ului, lăsându-le participanților amintiri de neuitat și instrumente valoroase pentru viitor”, a precizat prof.Viorica Bența.
Impresiile elevilor
Cei șase elevi participanți au fost foarte încântați de experiența trăită și au transmis impresiile lor:
”Ca participant la activitățile Erasmus+ am avut ocazia să vizitez trei școli – un liceu public, un liceu privat și o școală gimnazială – unde am explorat diverse perspective asupra sistemului educațional. Am participat la activități interactive despre fenomenul bullying-ului, axate pe metode de prevenție și combatere, schimbând idei și practici alături de elevi și profesori. Experiența a fost una extrem de valoroasă, oferindu-mi o nouă perspectivă asupra importanței educației incluzive și a unui mediu sigur pentru toți elevii. De asemenea, am realizat cât de important este să fim atenți la cei din jurul nostru și să luăm atitudine, semnalând orice caz de bullying pentru a contribui la stoparea acestuia. (Elena Filip, clasa a XI-a)
”În cadrul activităților desfășurate în Sakarya, Turcia, am învățat despre prevenirea conflictelor și importanța colaborării. Prin jocuri și activități în aer liber, am învățat cât de importantă este comunicarea eficientă într-un grup. Interacționând cu participanți din această țară, am descoperit moduri diferite de a gândi. Am învățat metode eficiente pentru a interveni în situațiile de bullying, cum ar fi: sprijinirea victimei sau raportarea cazului. Profesorii ne-au explicat că bullying-ul este o problemă recunoscută și în școlile lor, dar există consilieri care ajută elevii în problemele lor școlare și personale. O simplă vorbă bună sau un gest de sprijin poate face diferența în viața unei persoane care suferă din cauza bullyingului. (Elena Radu, clasa a X-a)
”Participarea la proiectul Erasmus în Turcia a fost o experiență educativă și transformatoare, în care am învățat atât prin activități practice, cât și prin interacțiunea cu participanți din alte culturi. Am participat la diverse activități în aer liber, menite să ne dezvolte abilitățile de comunicare, cooperare și adaptabilitate. Jocurile de echipa și exercițiile ne-au învățat să lucrăm împreună, să ne susținem reciproc și să depășim provocările prin colaborare. Fiind într-un mediu internațional, am avut ocazia să învățăm despre cultura și tradițiile din Turcia și din alte țări participante. Workshopurile despre prevenirea bullying-ului ne-au ajutat să identificăm diferite forme de agresiune și să găsim metode eficiente de combatere a acestui fenomen. Prin dezbateri și exerciții de cultivare a empatiei, am învățat să recunoaștem impactul negativ al bullying-ului și să promovăm un mediu sigur pentru toți. Am vizitat atât școli de stat, cât și o școală privată și am observat mici diferențe între acestea. De asemenea, elevii sunt prietenoși și deschiși, ceea ce a făcut schimbul de experiență și mai plăcut, iar profesorii sunt implicați în dezvoltarea personală a copiilor. A fost o experiență interesantă, care mi-a oferit oportunitatea de a compara sistemele educaționale și de a descoperi noi perspective asupra procesului de învățare. (Iarina Amariei, calsa a X-a)
”Experiența Erasmus în Turcia a fost una pe cât de inedită, pe atât de captivantă. Fiecare zi a fost atât de interesantă și diferită încât este foarte greu să exprim în cuvinte cum ne-am simțit. Am învățat despre bunătate și am rămas surprinsă de implicarea directorului Hendek Anadolu Lisesi. Am învățat despre metode noi de combatere a bullyingului cu ajutorul psihologului de la școala gimnazială. Este foarte interesant cum aceștia fac o analiză genetică înainte ca elevul să intre în școală și informează profesorii despre eventualele probleme care ar putea apărea. La școala privată am învățat că în viață poți face orice îți dorești și că traumele și greșelile din copilărie nu ar trebui să fie un impediment. Am discutat despre ce ar trebui să ne spunem copilului din noi de 8 ani și cum ar trebui să-l învățăm de la o vârstă fragedă despre bullying. Am cunoscut persoane cu care am legat prietenii și alături de care am învățat dansuri tradiționale. A fost o experiență unică pe care nu o voi uita niciodată. (Daria Ungureanu, clasa a XII-a)
”În cadrul proiectului Erasmus+ derulat în Turcia, am participat la nenumarate activități care m-au format în mai multe domenii. Ne-am informat suplimentar cu privire la partea legală și formală în ceea ce priveste bullyingul și prevenirea acestuia, iar, cu elevii, am creat conexiuni raportandu-ne la acest subiect comun atât școlilor din Romania, cât și celor din Turcia. Activitatile outdoor ne-au ajutat să înțelegem acest subiect într-o manieră profundă și ne-au oferit ocazia de a ne intelege pe noi înșine. De asemenea, am descoperit o cultură diferită și am cunoscut oameni care ne-au ajutat să apreciem aceasta cultură pe deplin. Am discutat subiecte educative variate și ne-am îmbogățit din punct de vedere cultural. (Sebastian Moglan, clasa a XI-a)
“În călătoria mea în Turcia, în cadrul programului Erasmus, am avut oportunitatea de a vizita trei școli diferite: un liceu, o școală gimnazială și o școală privată. Am discutat despre metodele de bullying, modalități de prevenire și combatere a acestuia prin activități în aer liber, ceea ce mi-a oferit o perspectivă mai clară asupra importanței unui mediu educațional sigur și prietenos.
De asemenea, am avut parte de un schimb cultural valoros, descoperind mai multe despre sistemul educațional al Turciei, tradițiile și cultura locală. Am fost impresionată de ospitalitatea oamenilor și de modul în care educația este privită ca un pilon esențial al dezvoltării personale.
Această experiență m-a ajutat să devin mai deschisă spre diversitate, să înțeleg mai bine provocările educaționale din alte țări și să apreciez importanța cooperării internaționale. M-a inspirat să promovez un mediu mai incluziv și să contribui activ la prevenirea bullying-ului în comunitatea mea”. (Iasmina Lupu, clasa a XI-a)