Campania de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false Vigilența face diferența!

Campania de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false Vigilența face diferența!

Criminalitatea informatică este un fenomen care îmbracă multiple forme, de la atacurile cibernetice prin intermediul programelor de tip malware, până la fraudele cu mijloace de plată electronice, înșelăciuni prin intermediul platformelor on-line, răspândirea de informații false,  deepfake sau exploatarea sexuală a minorilor în mediul online.

O dimensiune sensibilă a acestui fenomen o reprezintă creșterea numărului utilizatorilor copii, cu vârste tot mai mici, care accesează zilnic internetul de pe dispozitivele proprii. Aceștia sunt expuși la un grad ridicat de victimizare prin lipsa informațiilor, dar și prin lipsa discernământului privind pericolele din lumea virtuală.

Prin urmare, Siguranța în mediul digital este una din prioritățile naționale de intervenție preventivă a Poliției Române, iar lupta împotriva criminalității informatice se axează în prezent pe următoarele direcții de acțiune: atacurile cibernetice, exploatarea sexuală a copiilor în mediul online și fraudele cu mijloace de plată electronice.

În cadrul priorității naționale Siguranța în mediul digital, Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a inițiat campania de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false, intitulată Vigilența face diferența.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul utilizatorilor cu privire la efectele nocive ale propagării informațiilor false, prin dezvoltarea colaborării interinstituționale, informarea corectă și implementarea unor inițiative de educație digitală a populației.

Astfel, prin această campanie se urmărește dezvoltarea și promovarea unui set de recomandări preventive, adaptate pe categoriile de public țintă, cu privire la recunoașterea și evitarea riscurilor și vulnerabilităților; inițierea și implementarea unor acțiuni de informare publică, cu privire la principalele modalități în care expunerea la informații false generează vulnerabilitate la criminalitate cibernetică; dezvoltarea abilităților de verificare a informațiilor în rândul beneficiarilor.

Campania se derulează în perioada aprilie – iunie 2025, prin polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava.

Campania se adresează adulților activi, care utilizează frecvent aplicațiile financiare, bancare, cele instituționale etc.; adolescenților, foarte prezenți în mediul digital, consumatori de socializare, divertisment, tentații și provocări pe internet; seniorilor, care reprezintă o categorie socială mai puțin prezentă  în mediul virtual, dar care se caracterizează prin abilități digitale reduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.