Timp de o lună, filmele lui Birlic vor fi proiectate la Fălticeni

În perioada 24 ianuarie – 21 februarie Asociaţia „Fălticeni Cultural”  le propune fălticenenilor o întâlnire cu cunoscutul actor Grigore Vasiliu Birlic prin intermediul câtorva filme artistice reunite sub titlul “Filmele lui Birlic”.

Joi, 24 ianuarie, în ziua în care se împlinesc 108 ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu Birlic, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” va avea loc, începând cu ora 18,00 proiecţia filmului “Titanic Vals”.

Grigore Vasiliu Birlic s-a născut la Fălticeni, în familia unui mic negustor de pe strada Pârâul Târgului. A absolvit în anul 1924 cursurile Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni, făcând parte din prima promoţie a liceului. S-a înscris la Facultatea de Drept din Cernăuţi şi în paralel cu studiile universitare a făcut figuraţie la Teatrul Naţional din Cernăuţi unde a fost remarcat de directorul teatrului şi unde a primit şi primul rol, cel al unui tâmpit, în comedia “Musca spaniolă”.

În anul 1933, Grigore Vasiliu, student pe atunci la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuţi, a fost adus la Bucureşti, de către regizorul Aurel Maican. Timp de un deceniu a jucat pe scenele diverselor companii particulare în piesele regizate de către Sică Alexandrescu şi Ion Iancovescu, fiind vedetă în special la Teatrul Vesel.

Cu rolul titular din farsa “Birlic”, tânărul Grigore Vasiliu a cunoscut un succes uriaş, astfel încât a ajuns să se identifice cu personajul şi să-i poarte numele. În anul 1934 a debutat în cinematografie alături de Stroe şi Vasilache în filmul “Bing-Bang”. După naţionalizarea teatrelor particulare s-a întoars ca actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, primind titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române în anul 1953. Este considerat un „geniu al comediei, al umorului românesc”, de către actorul Radu Beligan care îl aşează alături de Constantin Tănase.. 

            A jucat în numeroase piese de teatru şi în 26 de filme. Pe lângă “Titanic Vals” fălticenenii vor mai putea viziona în fiecare joi, începând cu ora 18,00, la  Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, filmele “Bădăranii”, pe 31 ianuarie, “Telegrame” pe 7 februarie, “Două Lozuri” pe 14 februarie şi “O scrisoare pierdută” pe 21 februarie. 

afis Filnele lui Birlic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.