La Fălticeni, depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza şi spectacole artistice de Ziua Unirii

Şcoala Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 171 de ani de existenţă

Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza” Fălticeni, cea mai veche şcoală din zonă, a sărbătorit 171 de ani de existenţă, joi, 24 ianuarie. Manifestările au început în faţa şcolii cu depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea Unităţii Administrativ Teritoariale a Municipiul Fălticenii, conducerii şcolii, a cadrelor didactice şi a elevilor.

După cuvântul de deschidere al directorului şcolii, prof. Daniela Ilincăi, în care a prezentat importanţa zilei de 24 ianuarie pentru Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”, primarul Gheorghe Cătălin Coman, fost elev al şcolii a precizat că va fi alături de şcoală şi de cadrele didactice ori de câte ori vor avea nevoie de sprijinul autorităţilor locale.

După cuvintele frumaose adresate de invitaţi, fostul director al Şcolii, artistul plastic, Gabrel Baban, a primit din partea conducerii şcolii o Diplomă de Excelenţă, după care a avut un spectacol artistic din care nu au lipsit scenetele dedicate Unirii, cântecele patriotice şi dansurile populare.

La finalul manifestării elevii şcolii, cadrele dicatice şi reprezentanţii administraţiei locale au dansat Hora Unirii în curtea şcolii.

La manifestările de joi au mai participat ing. Paul Buhlea, director general direcţia Adminsitraţie şi Ordine Publică din Primăria Municipiului Fălticeni, foştii directori ai şcolii şi foste cadre didactice ale şcolii, acum aflate la pensie, foşti şi actuali elevi, părinţi.

Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe strada Unirii. Şcoala a funcţionat în diferite case până în 1962, când autorităţile locale au oferit o clădire anume. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe strada Sucevei, în care se mai află amenajate şi astăzi câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice desfăşurându-se în clădirea construită în anul 1981.

La şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-au îndeplinit rolul de dascăli o mulţime de oameni valoroşi, care au rămas definitiv în istoria şcolii, iar o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti au fost elevi ai acestei şcoli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.

 

        Elevii Şcolii „Ion Irimescu” au sărbătorit Unirea Principatelor

Şi elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni au sărbătorit  154 de ani de la Uniriea Principatelor Române. În fiecare clasă a fost prezentată importanţa evenimentului din 1859. În pauza mare elevii claselor pregătitoare şi I-IV, însoţiţi de doamnele învăţătoare au dat mână cu mână într-o Horă a Unirii pe terenul de sport al şcolii. În următoarea pauză, în holul şcolii, profesoara Iuliana Iacob a susţinut prelegerea „Unirea Principatelor – prima etapă a constituirii statului unitar român”. Cu acaestă ocazie a fost evidenţiată contribuţia tinerilor fălticeneni Nicu Gane, fraţii Botez şi fraţii Forăscu la Unirea Principatelor Române şi au fost prezentate reformele pe care Alexandru Ioan Cuza le-a realizat în timpul domniei. Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii  la care au participat elevi şi cadre didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.