Ziua culturii fălticenene

Sâmbătă, 15 iunie, în ziua în care este comemorat poetul naţional Mihai Eminescu, la Fălticeni s-a derulat a treia ediţie a manifestării “Ziua culturii fălticenene”, iniţiată de Asociaţia Fălticeni Cultural.

La biserica de lemn din curtea viitoarei Catedrale “Învierea Domnului”, a fost săvârşit un serviciu religios în cadrul căruia au fost pomenite marile personalităţi ale culturii fălticenene. Printre cele 50 de personalităţi a căror nume se leagă de Fălticeni şi care au fost pomenite, s-au numărat Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Ion Irimescu, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Nicu Gane, Anton Holban, Mihai Băcescu, Artur Gorovei, Grigore Vasiliu Birlic, Jules Cazaban, Constantin Ciopraga, Nicolae Labiş, Monica Lovinescu, Aurel George Stino, Ioana Nistor, Sofia Ionescu Ogrezeanu,  dar şi Mihai Eminescu. Slujba a fost oficiată de patru preoţi: Ioan Argatu şi Ionuţ Suditu, de la Catedrala “Învierea Domnului” Fălticeni, Neculai Lăzărică, de la Prohia Oniceni şi Ştefan Chetroi, de la Parohia Giuleşti.

“În această zi ne-am adus aminte de cei care au poposit pe aceste meleaguri şi cu care ne mândrim. Poate este singurul oraş din Moldova în care avem o galerie a oamenilor de seamă a urbei. Poate unii nu au fost destul de credincioşi, poate alţii nu au crezut în Dumnezeu şi au trecut printr-o perioadă foarte grea, în care credinţa era interzisă, dar cei care trăiesc în această urbe îşi aduc aminte de ei. Îl felicit pe părintele Liviu Mihăilă că se ocupă de cultură în municipiul Fălticeni. Să nu uităm că, din sânul bisericii a pornit cultura, primele şcoli fiind înfiinţate de biserică. Toţi cei pomeniţi astăzi ne-au lăsat ceva, ne-au dat un dar de care noi  astăzi ne folosim. Acest dar este cultura sau descoperirile ştiinţifice. Suntem obligaţi ca această cultură să o ducem mai departe”, a spus preotul paroh Ioan Argatu.    

La slujba de pomenire au participat aproape 30 de persoane, majoritatea membri ai Asociaţiei Fălticeni Cultural, dar şi cadre didactice, elevi, reprezentanţi ai Poliţiei Municipale şi regizorul Gheorghe Balint.

“Această pomenire s-a născut  odată cu Festivalul de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”. Acum trei ani am pornit cel mai important proiect al fălticenenilor şi care sperăm să ţină cât  mai mult. Pe 15 iunie, cu ajutorul doamnei Draga Olteanu Matei, al maestrului Eusebiu Ştefănescu, a doamnei Catrinel Dumitrescu sau a regretatului actor Emil Hosu am pornit  Festivalul Birlic. De atunci ne adunăm în fiecare an pentru a face pomenirea personalităţilor fălticenene. Cred că mai  trebuie să mai treacă ceva timp pentru ca la această pomenire să vină toată suflarea la bisericile în care se oficiază această slujbă pentru că proiectul  presupune pomenirea personalităţilor fălticenene în fiecare an la altă biserică”, a spus preotul Liviu Mihăilă, iniţiatorul manifestării “Ziua culturii fălticenene”.  

            După slujba religioasă au fost depuse coroane de flori din partea Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, Poliţiei Municipiului Fălticeni, Şcolii Gimnaziale “Al. Ioan Cuza”, Şcolii Gimnaziale “Ion Irimescu”, Şcoalii Gimnaziale “Ioan Ciurea”, Colegiului Naţional “Nicu Gane”, Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” şi a deputatului Sanda Maria Ardeleanu, la monumentul lui Mihai Eminescu din curtea Muzeului de Artă “Ion Irimescu” şi la mormintele personalităţilor din cimitirele Grădini şi Oprişeni.

            Seara culturală cu versuri eminesciene şi muzică folk

“Ziua culturii fălticenene”, a mai avut în program o seara culturală fălticeneană la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”. Timp aproape trei ore poeta Clara Mărgineanu şi cantautorul Andrei Păunescu au demonstrat celor aproape 200 de spectatori ingredientele esenţiale ale unui “medicament spiritual”: poezia lui  Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu şi muzica interpretată de Adrian Păunescu.

Dacă versurile citite de Clara Mărgineanu au ajuns la sufletul şi inimile celor prezenţi, melodiile pe versuri proprii şi rememberul “Cenaclul Flacăra” realizat de poetul şi cantautorul Andrei Păunescu au ridicat sala în picioare.

„Este o formulă inedită să fiu pe scenă alături de Andrei. Mă bucur pentru publicul cultural din Fălticeni. Pentru că este ziua lui Eminescu am să vă citesc pentru început un colaj de gânduri ale lui Nichita Stănescu despre Eminescu”, a spus actriţa Clara Mărgineanu.

„Cinstirea lui Eminescu trebuie făcută şi invocându-l, citindu-l şi citândul, dar foarte important, aducând  fiecare câte ceva din ceea ce poate crea, din ceea ce poate gândi în limba lui Eminescu. De aceea am să vă cânt şi cântece de dragoste şi cântece de supărare şi de speranţă”, a spus Andrei Păunescu înainte de a urca pe scenă. Recitalul  lui Andrei Păunescu a început cu melodia „Haide mamă, haide tată”

Şi pentru că la Fălticeni a fost un mini – cenaclu, pe scenă au mai urcat Sorin Poclitaru care a adus zâmbetul în rândul celor prezenţi prin versurile sale, multe din ele sursă de inspiraţie pentru folkişti, şi preotul Liviu Mihăilă care a recitat din lirica eminesciană. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.