Lansare de carte „Copii – dușmani ai poporului”

LANSARE DE CARTE LA FĂLTICENI:

Lăcrămioara STOENESCU, Copii –  dușmani ai poporului,

Editura Curtea Veche, București

Miercuri, 19 iunie, începând cu ora 12.00, la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni va avea loc lansarea cărții Copii – dușmani ai poporului, publicată sub semnătura Lăcrămioarei Stoenescu la Editura Curtea Veche din București. Evenimentul este organizat de Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni.

Prezentarea volumului va fi realizată de Conf.univ.dr. Dan Dascălu, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, de Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași și de Prof. Ioan Caulea, cadru didactic la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni. Întâlnirea va fi moderată de Prof.dr. Mihaela Bărbăcuț, Directorul Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni.

 

Am scris această carte, nedorind să iau cu mine în eternitate amintirile din deportare pe care am vrut să le afle şi cei care nu le-au trăit şi nu le vor cunoaşte, din fericire, decât din cărţi. În final, am simţit că m-am purificat, lăsând în urmă spaimele, angoasele, teama de Securitate şi am devenit, din nou, asemenea copilului pur, care a plecat în lume cu sufletul curat, nemaculat de ororile unei lumi nedrepte şi neiertătoare. Fără ura şi fără spaimele ce m-au însoţit o viaţă întreagă, mă simt liberă şi capabilă să pot ierta pe toţi cei care au trimis pe Golgota deportării 823 de oameni, bătrâni şi copii, femei şi bărbaţi, familii sau jumătăţi de familii, spre a ispăşi o vină inexistentă în faţa lui Dumnezeu. Fie ca şi Acesta să-i poată ierta!

 

Lăcrămioara Stoenescu

 

Mi-ar plăcea să ştiu că această carte va ajunge repede pe masa cititorilor de bună credinţă, care prea tineri fiind nu au cunoscut direct abjecţia regimului comunist sau se îndoiesc de amploarea tragediei prin care am trecut. Ea are toate şansele să convingă întrucât reprezintă povestea mereu emoţionantă a copilului care îşi pierde copilăria. Este, cu alte cuvinte, o carte scrisă din perspectiva unei fiinţe smulse din universul magic al păpuşilor şi îmbrâncită nemilos în lumea infernului comunist, unde la numai zece ani va fi însemnată cu fierul roşu şi va primi stigmatul de „duşman al poporului“.


Eugen Negrici

 

 

Lăcrămioara Stoenescu (n. 22 februarie 1942, la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în 1969. A fost profesoară la Colegiul „Cantemir-Vodă” din București. Debutează în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic Copii – dușmani ai poporului. Este autoarea cărții De pe băncile Școlii în închisorile comuniste și al unor scenarii radiofonice după cartea Copii – dușmani ai poporului:  Am fost dușman al poporului și Un om nevinovat. De asemenea, a scris scenariile Deportați în SiberiaDe o parte și de alta a Prutului, după cartea Exerciții de memorie, o paranteză tristă a istoriei de acad. Gleb Dragan și Gabriel Vatamaniuc și Șoimul Bucovinei, după un interviu luat acestuia în cartea Memoria stigmatelor. Colaborează la Romania Liberă, suplimentul Aldine, cu interviuri luate unor foști deținuți politici. Are în lucru numeroase proiecte legate de tema închisorilor comuniste și a memoriei recente.

AFIS EVENIMENT FALTICENI 19 IUNIE 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.