Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

Luni a început la Fălticeni cea de-a III- a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Lumea trebuie convinsă să intre într-o sală de teatru

Aşa cum am aflat de la preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, organizatorul festivalului, anul acesta sunt prezente în concurs nouă trupe de teatru din ţară şi din Republica Moldova numărul total al participanţilor fiind de peste 50.

„Faptul că s-a născut acest festival, este foarte bine şi este foarte important să ne gândim pe termen lung la el. Nu este uşor să organizezi un festival, să aduci foarte multă lume, un festival la care vin  mari actori, oameni de cultură care ţin wokshopuri, master-classuri şi conferinţe. Trebuie convinsă lumea să intre într-o sală de teatru pentru că odată intrată într-o sală de teatru ea va reveni. Vor vrea să revină la teatru, vor privi altfel programele de televiziune, vor privi altfel lucrurile care se întâmplă în jurul lor. Eu cred că acest demers în dezvoltarea noastră, ca oameni, ca societate  dacă vreţi, este foarte importantă. Este foarte important să fim alături de dumneavoastră şi să vă încurajăm în acest demers lăudabil. Sunt convinsă că va creşte de la an acest festival”, ne-a declarat actriţa Medeea Marinescu.

Actori, invitaţi şi organizatori au participat la o conferinţă de presă

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost deschis printr-o conferinţă de presă la care au participat Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, primarul Cătălin Coman, actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, membrii juriului coregrafa Lorette Enache şi regizorul Gheorghe Balint, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, cel care pe parcursul festivalului va realiza “o mică schiţă a personalităţii celui care va evolua pe scenă”. Au fost alături poetul Sorin Poclitaru şi folkistul Adrian Beznă care au citit pentru publicul prezent poezii, invitând şi una dintre participantele la secţiunea recitare să citească o poezie.

“Lumini şi umbre” în acuarelă

Prima activitate pentru public din cadrul festivalului a fost vernisajul expoziţiei de acuarelă “Lumini şi umbre” aparţinând artistului plastic Alexandros Pintilii Karciucas.

Alexandros Pintilii Karciucas s-a născut la Fălticeni pe data de 21 octombrie 1985, talentul în artă fiind moştenit de la tatăl său, alături de care a pictat câteva biserici. Pasiunea pentru stilul bizantin în pictarea icoanelor vine din legătura pe care artistul o are cu Grecia, prin origina mamei sale, dar şi pentru că a locuit o perioadă în această ţară. Este autorul mai multor icoane şi lucrări în acuarelă care se află în colecţii particulare atât în ţară cât şi în străinătate, iar în acest an, Alexandros a finalizat lucrările de pictură la Catapeteasma Bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Lămăşeni.

În prima expoziţie personală pe care o organizează la Fălticeni, artistul a venit în faţa publicului cu 20 de lucrări, pictate după fotografii realizate în diferite locuri pe care le-a vizitat: Sibiu, Sighişoara, Milano, tema principală a expoziţiei fiind peisajul citadin.

Expoziţia tânărului artist plastic fălticenean a beneficat de o prezentare a criticului de artă Marius Tiţa, mesajul acestuia fiind rostit de profesorul Neculai Sturzu.

„Fă-mi loc!”, prima piesă prezentată în cadrul festivalului

            „Fă-mi loc!”, a fost prima piesă prezentată în cadrul festivalului, ocazie cu care spectatorii s-au întâlnit cu actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, protagoniştii unei poveşti amuzante de dragoste începută în cuşeta unui tren de noapte în Ajunul Crăciunului.

Gala de deschidere a festivalului i-a readus în faţa publicului fălticenean pe folkiştii Adi Bezna, Cosmin Vaman, Sorin Poclitaru şi Ştefania Iacob.

Astăzi. workshopuri şi trei invitaţii la teatru

Programul zilei de astăzi include două workshopuri realizate împreună cu profesorii şi studenţii de la UNATC la sala de sport a Colegiului Agricol „Vasile Lovinescu”, programate la orele 10,00 şi 15,30. Seara vor avea loc două spectacole de teatru, „Jurnalul unui nebun” (Regia: Ion Sapdaru) cu Trupa de Teatru Studenţesc „Ateneu” din Iaşi de la ora 17,00 şi spectacolul „Încă o piesă fără titlu” al studenţilor de la UNATC (Coregraf: Lorette Enache), de la ora 19,00. De la ora 20,00 este programat One-woman show: “Edith Piaf”, cu Anca Lăcusteanu, iar în cadrul Cinematecii de noapte va fi difuzat filmul “Minte-mă frumos”.

„Jurnalul unui nebun” este o tragi-comedie după un scenariu a lui Gogol care scoate în evidenţă teama omului mic, dragostea şi ura. În distribuţie: Toma Moraru, Sorin Cimbru, Roxana Mârza.

“Încă o piesă fără titlu” este un spectacol de teatru-dans în care 6 personaje pleacă într-o călătorie comună unde au ocazia să interacţioneze unul cu celalalt cu sau fară voia lor. În final ei se găsesc iarăşi în punctul de unde au plecat. Un spectacol despre relaţiile interumane şi relativitatea din jurul lor.

One woman show în regia lui Sorin Misirianţu, este un monolog muzical şi teatral despre viaţa marii artiste Edith Piaf, având-o ca protagonistă pe Anca Lăcusteanu. Piesa scoate în evidenţă abilităţile artistice ale actriţei, şi vocea sa excepţională. Un spectacol de mare ţinută care vă va aduce mai aproape ca niciodată de povestea vieţii lui Edith Piaf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.