Exercitiu tactic la Falticeni

 

În data de 27.09.2013 începând cu ora 11.00 se desfășoară în municipiul Fălticeni, în organizarea ISUJ Suceava, un exercițiu cu forțe în teren cu tema:

„Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență a municipiului Fălticeni împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un cutremur în municipiul Fălticeni. Punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.”

Exercițiul are două scopuri principale:

– perfecționarea actului de comandă și dezvoltarea abilităților organizatorice și de conducere a persoanelor din cadrul CJSU pentru gestionarea situației în cazul producerii unui cutremur puternic;

 – perfecționarea deprinderilor și antrenarea participanților în executarea misiunilor de salvare-evacuare, acordarea asistențe medicale de urgență și transportul la unitățile medicale a victimelor unui cutremur respectând procedurile și operațiunile specifice și acționând în mod unitar.

Situațiile tactice propuse în exercițiu vor fi rezolvate într-un interval de timp comprimat, astfel încât comandanții și persoanele care au competențe și atribuții în gestionarea situațiilor de urgență să poată observa fluxul firesc al intrării în dispozitiv a forțelor și mijloacelor specializate, algoritmul acțiunilor pe timpul unei intervenții complexe, nivelul de pregătire a personalului serviciilor profesioniste și voluntare, precum și performanțele tehnicii noi din dotarea ISUJ.

Scenariul exercițiului a fost conceput pe 5 situații tactice, fiecare desfășurându-se în altă locație din municipiul Fălticeni astfel:

– Situația tactică nr.1: Din cauza cutremurului, elemente de construcție se prăbușesc și surprind personalul angajat și clienții din magazinul Nada Florilor.  Sunt identificate 6 victime surprinse de dărâmături la parterul magazinului pe latura de SE.

– Situația tactică nr.2:  În căderea lor, elementele de construcție secționează conducte de gaz metan, iar acumulările produc o explozie urmată de incendiu la centrala termică a magazinului Nada Florilor, cu extindere la etajele superioare. Etajele superioare sunt inundate de fum. În urma exploziei și incendiului rezultă o victimă (cod roșu) cu arsuri pe corp.

– Situația tactică nr.3: În centrul municipiului Fălticeni, echipe de lucru ale unui operator economic privat, executa lucrări de săpare cu un buldoexcavator, declanșând explozia unui proiectil de aviație rămas neexplodat din cel de al doilea război mondial. În urma exploziei 1 persoană a fost încarcerată în buldoexcavator și alți 2 muncitori au rămas blocați sub dărâmăturile provocate de cutremur și amplificate de explozie. Substanțele toxice de luptă din proiectil au fost eliberate în atmosferă creând pericolul intoxicării populației din zonă.

– Situația tactică nr.4: Un grup de 3-4 indivizi s-au organizat și, prin spargerea geamurilor de la parterul magazinului „Nada Florilor”, au intrat în acesta provocând distrugeri de bunuri. Se sustrag bunuri de valoare.

– Situația tactică nr.5:  Din cauza neatenției și a panicii, 4 persoane aflate într-o barcă pe lacul Șomuz II au căzut în apă, 2 au reușit să se prindă de parâma bărcii însă 2 persoane au dispărut în apele lacului.

La acest exercițiu participă membrii CJSU, forțe și mijloace ale ISU Suceava și ISU

Botoșani, 1 elicopter de la Unitatea Specială de Aviație de la Iași aparținând de Inspectoratul General al Aviației al MAI, Serviciul de Ambulanță Județean, cadre medicale de la UPU Suceava și CPU Fălticeni cadre militare de la UM Vânători de munte de la Roșu –Vatra Dornei, personal specializat și tehnică de la IPJ și IJJ Suceava, echipe specializate ale E ON Distribuție și E ON Gaz, Poliția Locală, precum și membrii Comitetului local pentru Situații de Urgență Fălticeni și ai Serviciului Privat de la magazinul Nada Florilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.