Noi beneficii ale cooperării europene

Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni  a derulat timp de 2 ani (1 octombrie 2011- 30 septembrie 2013), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Life Long Learning, Proiectul multilateral Comenius, intitulat „Genius – Plagiat sau creativitate – Predare inovativă versus copiat”. Obiectivul general a fost consolidarea aptitudinilor elevilor din învățământul preuniversitar printr-o cale de învățare atractivă, creativă prin folosirea corectă a informațiilor și combatera plagiatului ca urmare a utilizării calculatorului pe scară largă. Participanții la proiect au învățat cum să fie proprietarii propriilor inovații, cum să fie cetățeni europeni cinstiți precum și consecințele plagiatului.

Acest proiect a fost coordonat de Universitatea „Gulielmo Marconi” din Roma, Italia, parteneri alături de colegiul fălticenean fiind Liceul Epal Axioupolis  Kilkis din Grecia, Centrul Spaniol de Educație și Formare CECE din Madrid, Spania, Colegiul Norwich din Marea Britanie, Facultatea de Filosofie Braga, Portugalia, Direcția Regională a Educației Naționale-Ilmem- Istanbul, Turcia.

Așa cum am aflat de la prof. Claudia Suseanu, directorul Colegiului „Mihai Băcescu”, proiectul Genius a asigurat o cale de învățare inovativă, prin 3 activități majore: un curs online pentru profesori și elevi care a vizat formarea competențelor de utilizare corectă a informațiilor și învățare creativă; Codul  A Fi Genius – un cod de conduită subscris de elevi, profesori și instituții de invățământ și o competiție transnațională a elevilor intitulată „Batalia Minților”, ca etapă finală a învățării care  sprijină creativitatea versus copiat.

„La această competiție, desfășurată în perioada mai- iunie 2013, au participat 8 echipe de câte trei elevi, din România Turcia, Marea Britanie și Grecia. Echipa numarul 3 din România formată din elevii Matei Ioana, Tudosa Alexandra, Dan-Emilian Bogdan din clasa a XI-a A a câștigat locul I iar echipa nr. 2 formată din elevele Ilie Geta, Gafincu Petruța și Gafincu Paula din clasa a XII-a D au obținut locul 2”, a precizat prof. Claudia Suseanu.

            În perioada 23-24 septembrie 2013, a avut loc la Istanbul Turcia, reuniunea finală de proiect și Conferința Internațională „Proiectul Genius – Creativitate versus plagiat”.  Prima zi de activitate  s-a axat pe  bilanțul celor 2 ani de proiect, fiecare partener a prezentat experiența acumulată iar coordonatorul a subliniat modalitățile de exploatare a rezultatelor și sustenabilitatea proiectului după încheierea perioadei contractuale.

            Delegația Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” a fost formată din prof. Caludia Suseanu- director, prof. Magdalena Grigoraș-coordonatorul proiectului, prof. Lucian Maleș- specialist IT în cadrul proiectului.

            Conferința internațională, desfășurată în Sala de festivități a Liceului Galatasaray, una din cele mai prestigioase instituții de învățământ preuniversitar din Istanbul, a reunit aproximativ 100 de participanți: reprezentanții celor 7 instituții partenere, oficialități locale și regionale, profesori și elevi din Turcia care s-au implicat în proiectul GENIUS.

Așa cum am afalt de la prof. Magdalena Grigoraș, coordonatorul proiectului, în cadrul conferinței, prof. univ. Paolo Dias de la Universitatea Catolică din Braga, Portugalia, a prezentat rezultatele cercetării realizate la nivel european cu privire la situația fenomenului de plagiat, prof. Phil Ackroyd director al Colegiului din Norwich U.K. a realizat o sinteză a conținutului cursurilor create pentru elevi și profesori, Gonzalo Santamaria de la CECE Madrid Spania a punctat modalitățile prin care a fost asigurată calitatea proiectului iar reprezentanții liceelor din România, Grecia și Turcia și-au structurat prezentarea pe experiența acumulată în cadrul acestui proiect.

În partea a doua a conferinței, a fost premiată echipa care a câștigat locul I la Competiția internațională ,,Bătălia minților”,  aceasta fiind echipa numărul 3 din România. D-na Illaria Reggiani, de la Universitatea ,,Gulielmo Marconi” din Roma a oferit profesoarei Magdalena Grigoraș, Cupa destinată câștigătorilor acestei competiții.

„A fost un moment emoționant și totodată de mândrie pentru că munca unei echipe extraordinare a generat un  asemenea rezultat.

            Rezultatele acestui proiect vor fi valorificate la scară națională, pe termen lung, în rândul profesorilor și elevilor, dând astfel valoare provocării lansate de la început: Fii util, Fii curajos, Fii unic, Fii tu însuți, Fii Genius!”, a precizat prof. Magdalena Grigoraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.