GALERIE FOTO: EXERCITIU IN CAZUL UNUI CUTREMUR,

În organizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Suceava vineri, 27 septembrie, în municipiul Fălticeni a avut loc un exercițiu cu forțe în teren având ca temă „Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență a municipiului Fălticeni împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un cutremur în municipiul Fălticeni. Punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.”

Mobilizare de forțe terestre,  aeriene și subacvatice

La acest exercițiu au participat membrii CJSU, forțe și mijloace ale ISU Suceava și ISU

Botoșani, 1 elicopter de la Unitatea Specială de Aviație Iași a Inspectoratului General al Aviației al MAI, Serviciul de Ambulanță Județean, cadre medicale de la UPU Suceava și CPU Fălticeni cadre militare de la UM Vânători de munte de la Roșu –Vatra Dornei, personal specializat și tehnică de la IPJ și IJJ Suceava, cadre ale Poliției Municipiului Fălticeni și ale Poliției Locale, echipe specializate ale E ON Distribuție și E ON Gaz, conducerea Inspectoratul Județean în Construcții Suceava, membrii Comitetului local pentru Situații de Urgență Fălticeni și ai Serviciului Privat de la magazinul Nada Florilor.

         Municipiul Fălticeni este vulnerabil într-o astfel de situație prin existența unui număr relativ mare de construcții înalte, prin infrastructuri urbane suficient de dezvoltate, prin aglomerări de populație în zone rezidențiale și obiective economice cu surse de risc chimic, biologic și radiologic.

„A fost un exercițiu frumos, reușit și foarte util. Foarte multe persoane din Fălticeni au asistat la această demonstrație de forțe, meritul aparține ISU Suceava, domnului colonel Hoffman care a făcut din acest eveniment un model de organizare exemplară. Au fost acțiuni noi, inedite pentru Fălticeni, acțiuni care pot avea loc chiar dacă nu ne dorim. Este bine să fim pregătiți. Acest exercițiu a demonstrat că atât la nivelul județului cât și al municipiului Fălticeni ISU și toate celelate instituții sunt pregătite să intervină”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.

„Obiectivele exercițiului au fost atinse”

Conform colonelului Dan Hoffman, șeful ISU Suceava, cele cinci situații tactice s-au constituit într-un exercițiu complex în care au fost angrenate mai multe forțe și mijloace aparținând atât ISU Bucovina cât și  celorlalte instituții care au funcții de sprijin în gestionarea unei astfel de situații de urgență generată de un cutremur.

„Meritul este al tuturor, este un exercițiu care se execută semestrial. Am ales această locație pentru că am găsit aici condițiile necesare pentru a face cât mai multe situații tactice care pot fi și în realitate. Exercițiul a fost astfel conceput încât să solicităm și sprijinul elicopterului de la Unitatea Specială de Aviație a MAI. Obiectivele exercițiului au fost atinse. Acest exercițiu va fi un model pentru exercițiile pe care le vom efectua în continuare. Ne-am propus ca pe viitor să organizăm astfel de exerciții și în alte localități ale județului astfel încât cetățenii să cunoască regulile de comportament în situații de urgență și să îi asigurăm că unitățile de profesioniști ale ISU și din celelate structuri acționează la timp și eficient”, ne-a declrat colonelul Dan Hoffman.

Tot colonelul Dan Hoffman a precizat că momentul cel mai dificil după producerea unei astfel de situații este recunoașterea și stabilirea forțelor și mijloacelor care să intervină într-un timp foarte scurt astfel încât victimile să fie salvate și transportate la unitățile de primire urgențe.

„Suntem pregătiți pentru a interveni în orice situație”

   Prefectul Florin Sinescu, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a spus că logistica folosită și resursa umană implicată demonstrează încă o dată că suntem pregătiți pentru a interveni în orice situație. „Acest exercițiu a scos în evidență modul de colaborare, fluxul informațional și timpii de reacție la un astfel de eveniment care se poate produce, din păcate, oricând”, a subliniat Florin Sinescu.

Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean,  a spus la sfârșitul exercițiului că în calitate de cetățean se simte mândru de intervenția forțelor implicate și totodată și protejat. „Ați demonstrat astăzi că sunteți foarte bine pregătiți, că pueți lucra împreună, că aveți capacitate de intervenție, mă bucur că avem dotare corespunzătoare și vă spun că vor veni în continuare și alte echipamente noi”, a concluzionat Cătălin Nechifor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.