Triplă manifestare dedicată lui Eugen Dimitriu

Luni după amiază la Fălticeni au avut loc o triplă manifestare dedicată vieții și activității scriitorului, memorialistului, muzeografului care a clădit cu pasiune și migală aura spiritualității fălticenene, Eugen Dimitriu.

Inaugurarea reperului „Eugen Dimitriu” la „Galeria Oamenilor de Seamă”, lansarea celor două volume din „Corespondență fălticeneană” și aniversarea frumoasei vârste de 90 de ani a lui Eugen Dimitriu au constituit răsplata urbei adusă cronicarului trecutului fălticenean. Caracterul omagial al manifestărilor s-a dorit a fi și un act reparator pentru nedreptățile și greutățile suportate de Eugen Dimitriu de-a lungul timpului.

Eugen Dimitriu are un loc în muzeul pe care l-a creat

Spațiul de la Galeria Oamenilor de Seamă, realizat la inițiativa societății civile cu sprijinul Primăriei Fălticeni, conține o mică parte din cărțile publicate de Eugen Dimitriu, copii după documente și fotografii aparținând acestuia. Inaugurarea a avut loc în prezența a numeroși oameni de cultură din Fălticeni și a invitaților din Suceava și Iași.

„Eugen Dimitriu a fost un ferment necesar la începuturile nașterii Galeriei Oamenilor de Seamă. Eugen Dimitriu a fost factorul coagulant, a fost impulsul care l-a dat în numeroasele întruniri care aveau loc în casa parohială a părintelui Leonida Gavrilescu de la Biserica «Adormirea Maicii Domnului», unde se urzea deschiderea acestui muzeu. Diligențele dumnealor au dat roade și în 1972, acest așezământ a fost deschis.

Acest muzeu trebuie să devină o instituție care să fertilizeze viața orașului, trebuie să dispună de o echipă de specialiști care să o facă viabilă de-a lungul timpului. Domnul Eugen Dimitriu a croit matricea acestui muzeu, care arată la fel și astăzi și care ar putea suferi unele modificări privind modul de expunere pentru a se conecta astăzi la ceea ce înseamnă muzeistica și muzeologia în lume”, a spus scriitorul Grigore Ilisei la inaugurarea spațiului din Galeria Oamenilor de Seamă dedicat lui Eugen Dimitriu.

Eugen Dimitriu nu se poate desprinde de Fălticeni

Eugen Dimitriu a mulțumit Primăriei, fălticenenilor, celor care se simt fii ai locului, pentru atenția acordată. „Eu nu știu cum se întâmplă că nu mă pot desprinde de Fălticeni. Probabil în ceruri am să vorbesc cu colacatarii mei tot despre Fălticeni și despre întâmplările de aici, de la iaz, de la meciurile de fotbal, despre profesorii pe care i-am copiat la teze”, a spus scriitorul Eugen Dimitriu.

Corespondența lui Eugen Dimitriu este „un model referențial pentru noi”

Așadar, deși locuiește la Suceava, Eugen Dimitriu a rămas cu inima la Fălticeni, unde spune că „este cuibul drag”, oraș căruia îi restituie cu regularitate însemnări mai puțin știute de publicul larg despre case, străzi și oameni. „Un veritabil cronicar al trecutului fălticenean”, cum l-a numit profesorul Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului Ion Irimescu, Eugen Dimitriu a strâns și a salvat documente, scrisori, cărți, fotografii care ne vorbesc despre oameni și timpuri trecute.

O astfel de restituire urbei de pe Șomuz sunt și cele două volume de „Corespondență fălticeneană” tipărite cu sprijinul financiar al Societății Franceze a Prietenilor lui Ion Irimescu (SOFAII), sub îngrijirea doamnei dr. Camelia Botez (Franța), și care au fost lansate luni la Fălticeni.

„Această corespondență care se adună în două cărți voluminoase este o radiografie a modului în care s-a alcătuit Galeria Oamenilor de Seamă este o frescă a felului în care orașul acesta, de-a lungul timpului, a însemnat ceva în devenirea spirituală a acestui popor. Sunt în această carte 882 de epistole pe care domnul Dimitriu, într-un mod aproape de neînchipuit, le-a conservat, le-a păstrat, le-a rânduit potrivit regulilor sacrosante ale domeniului și grație acestui lucru ele s-au și păstrat. Din cele 882 de scrisori, 154 sunt cele trimise de domnia sa. Și aici este un mister. Cum a reușit să aibă scrisorile pe care le-a trimis cuiva. De obicei oamenii nu prea obișnuiesc să facă o copie a scrisorilor…”, au fost cuvintele cu care Grigore Ilisei a caracterizat ultima apariție editorială purtând semnătura lui Eugen Dimitriu.

„Corespondență fălticeneană” o muncă aproape sisifică care a cerut diplomație, tact, răbdare

Prof univ. dr. Brândușa Steiciuc, cea care a scris prefața cărții, a prezentat acest nou volum cu care Eugen Dimitriu a întâmpinat frumoasa vârstă de nouă decenii.

„Autorul nonagenar ne dăruiește cu modestia binecunoscută propria corespondență din perioada anilor 1960 – 2010, un dar care își descoperă esența și valorile în trepte, pe parcursul lecturii celor două volume de scrisori de la și către Eugen Dimitriu. Reunind 154 de misive către personalități culturale cu origini fălticenene sau către familiile acestora, primul volumul al corespondenței arată amploarea demersului lui Eugen Dimitriu, muzeograf și conservator prin vocație nu numai prin profesie, pentru a aduna tot ceea ce se mai putea salva din zestrea culturală fălticeneană risipită fatalmente în patru zări. O muncă aproape sisifică cerând diplomație, tact, răbdare pe care epistolarul le dovedește cu prisosință, respectând codul simplu al promptitudinii și onestității intelectuale”, a spus prof. univ. Brândușa Steiciuc.

„Eugen Dimitriu un om al renașterii”

Tot prof. univ. dr. Brândușa Steiciuc, a dat citire mesajului doamnei dr. Camelia Botez, cea care s-a preocupat de găsirea fondurilor pentru tipărirea cărții. Camelia Botez a spus că a avut inegalabila onoare să întâlnească pe doi titani ai Fălticeniului, unul fiind maestrul Ion Irimescu și unul fiind Eugen Dimitriu.

Încercând să facă portretul lui Eugen Dimitriu, doamna Camelia Botez a afirmat: „de factură și vocație renascentistă sunteți domnule Eugen Dimitriu un om al renașterii și în act. Orice naștere se face cu dureri, iar renașterile pe care le-ați incitat, iubite domnule Dimitriu, au avut toate partea lor de încercare, dureroasă, de sacrificiu. Dar iată, ați realizat o galerie a iluștrilor, ați reaprins luminile Fălticenene, ați stabilit o nouă toponimie, orașul Fălticeni devenind prin botezul dumneavoastră «Orașul Muzelor»”.

Aniversare Eugen Dimitiru – 90 de ani

La ceas aniversar Eugeni Dimitriu i-a avut alături la Fălticeni pe o parte din colaboratorii domniei sale în munca uriașă de a rescrie trecutul. Printre aceștia s-au numărat și scriitorul Grigore Ilisei care a subliniat că este foarte important ca un om cum este Eugen Dimitriu să fie sărbătorit acasă la el, pentru că acest lucru reprezintă o întemeiere a unui demers firesc pe care trebuie să îl avem, acela al continuității, acela al zidirii pe mai departe a lucrării spirituale și prețuindu-i pe cei care au făcut ceva înaintea noastră creăm temeiurile pentru a merge mai departe.

„Din acest punct de vedere Eugen Dimitriu este un model paradigmatic al omului care sfințește locul, care face ceva pentru locul în care trăiește. Domnia sa s-a contopit cu acest oraș. El este unul din chipurile Fălticenilor prin această iubire mistuitoare pe care a arătat-o acestui loc.

Eugen Dimitru este o arhivă vie, cunoaște fiecare stradă, cunoaște fiecare casă, știe tot ceea ce ține de viața acestor oameni. Domnia sa este un miracol, căci, ca să afli toate aceste lucruri îți trebuie o antenă specială, pe care domnia sa a avut-o. Eugen Dimitriu este un continuator al unei întregi pleiade de cronicari ai acestui loc”.

„Profesor de Fălticeni”

Mulți din cei prezenți în sală au venit prin intervențiile și contribuțiile avute cu câte o tușă la conturarea pe deplin a efigiei lui Eugen Dimitriu. Printre aceștia s-au numărat inginerul Ovidiu Mustață, care a oferit un ajutor bănesc din partea fiului său din Canada, scriitorul Alexa Pașcu, care l-a felicitat pe Eugen Dimitriu pentru proiectele pe care le gândește pentru Fălticeni și în semn de respect, i-a dedicat poemul „Fondatorul”.

Un pasaj din existența dramatică a celui sărbătorit, perioada petrecută în temnițele comuniste alături de alți cărturari români a fost prezentată de dr. Vasile V. Popa.

Prof. univ. Dan Dascălu a fost purtătorul de cuvânt al elevului de liceu, „Eugen Dimitriu este unul dintre marii mei profesori care m-a învățat ce este Fălticeniul și să iubim Fălticeniul”.

Poeta Carmen Veronica Steiciuc a fost mesagerul Societății Scriitorilor Bucovineni și al Centrului Cultural „Bucovina”, adresând un cuvânt de mulțumire și admirație pentru tot ceea ce Eugen Dimitriu a construit în cei 90 de ani pentru spațiul literar fălticenean și bucovinean și pentru conservarea și promovarea culturii fălticenene.

Inginera Lăcrămioara Grigoriu a motivat prezența unei „stări de vârstă” în sală precizând că sunt „două bucurii”. „Îl aniversăm pe Eugen Dimitriu și pentru prima dată în istoria post decembristă a municipiului Fălticeni, deși din 1991 ONU a hotărât că 1 octombrie este ziua celor vârstnici. Nu puteam să sărbătorim mai frumos această zi decât sub aura sărbătoririi lui Eugen Dimitriu”.

Daruri pentru cel sărbătorit

Preotul Liviu Mihăilă a oferit din partea Asociației Fălticeni Cultural Diploma de excelență – „Mai fericit este de a da decât a lua” –, invitându-l pe Eugen Dimitriu să participe anul viitor la Ziua Culturii Fălticenene de la București alături de trupa de teatru „Birlic”, corala „Leon Băncilă” și alți oameni de cultură din urbea de pe Șomuz. Manifestările vor avea loc la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara și Cercul Militar Național.

Și primarul Cătălin Coman i-a urat lui Eugen Dimitriu mulți ani cu sănătate și să revină cât mai des la Fălticeni, pentru că aici este acasă. „Domnul Dimitriu mi-a spus în cinci minute lucruri la care trebuie să reflect câteva luni. Idei bune, idei de viitor, idei pe care cred că împreună ne vom strădui să le punem în practică”, a precizat Cătălin Coman.

Edilul fălticenean a avut și două surprize pentru Eugen Dimitriu, acordarea Diplomei „Meritul Fălticenean – In Honorem” și un tort aniversar.

Cu modestia binecunoscută, Eugen Dimitriu a mulțumit celor prezenți pentru frumoasele cuvinte adresate, făcând pentru cei prezenți un mic istoric al Galeriei Oamenilor de Seamă și al evenimentelor derulate în încăperile din această clădire.

„Antevorbitorii mei s-au completat în mod fericit și am să vorbesc mai puțin pentru că s-a prezentat aproape complet ce voiam să spun. Promit că în alte seri voi expune pe larg ce am de spus gândindu-mă că am făcut de mult promisiunea că cei care fac imprudența să-mi ceară să vorbesc despre Fălticeni trebuie să vină la Galerie sau în alte locuri bine alese pentru a vorbi. Să vină cu trăistuța cu mâncare pe trei zile și pe trei nopți ca să mă asculte…”, a spus Eugen Dimitriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.