ONG-urile au fost învățate cum să se implice în sectorul public

Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Fălticeni a găzduit în după – amiaza zilei de 1 noiembrie un atelier de lucru în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a se implica activ în eficientizarea sectorului public”, derulat de către Asociația Pro Democrația Club Neamț, prin Programul Operațional “Dezvoltarea Capacității Administrative”.

Evenimentul a reunit reprezentanții unor ONG-uri locale, pesonalul administrației locale cu funcții de răspundere pe probleme legislative, asistență socială, financiară și relații publice și conducerea primăriei. Moderatori ai întâlnirii au fost managerul proiectului Ilie Marinică (APD Club Tg Neamț) și coordonatorul județean al proiectului, prof. univ. Florin Pintescu, din partea Fundației Culturale IPAMIA Suceava.

Proiectul se adresează organizațiilor neguvernamentale din județele Neamț, Bacău, Suceava și Iași.

Au fost abordate subiecte cum ar fi creșterea cunoștințelor și a competențelor membrilor ONG-urilor în relaționarea cu instituțiile administrației publice, precum și dezvoltarea și implementarea de mecanisme civice care să conducă la îmbunătățirea formelor de colaborare dintre organizațiile neguvernamentale și instituțiile administrației publice locale și județene din cele patru județe. O altă componentă a discuțiilor a fost obținerea de către ONG-uri a finanțărilor de la administrațiile locale și județene în urma concursurilor de proiecte și a contribuțiilor aduse de  ONG-uri și cetățeni în perioada de consultare publică a bugetului local.

“ONG-urile au un rol foarte important pentru că se pliază pe realități, nu au perioade lungi de implementare a unui proiect și când au inițiative sunt concrete la momentul respectiv. La Fălticeni, niște ONG-uri animate de inters pur cetățenesc ar putea contribui decisiv prin implicarea lor la elaborarea unor proiecte de hotărâre în Consiliul Local”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Două dintre concluziile de vineri se leagă direct de mediul asociativ din Fălticeni: identificarea tuturor ONG-urilor și organizarea a cel puțin o întâlnire anuală a acestor entități.

“Întâlnirea de astăzi a avut scopuri destul de clare, de a facilita colaborarea dintre ONG-uri și administrația locală. Am încercat să găsim soluții de cooperare și am expus câteva din problemele care ar fi posibil de rezolvat”, ne-a declarat prof. Codrin Bența, organizatorul local al atelierului de lucru .

Întâlnirea a fost și un test pentru mediul asociativ din zona Fălticeni. Doar cinci asociații au răspuns invitației organizatorilor, între care: Academia de Aventură “Pământul Viu”, Societatea Română de Geografie – Filiala Fălticeni, AS Șomuzul Preutești.

Potrivit datelor oficiale, în zona Fălticeni sunt înregistrate peste 90 de asociații, dintre acestea 28 fiind din Fălticeni.

Ilie Marinică, managereul proiectului a declarat că astfel de întâlniri între ONG-urile locale și administrațiile publice ar fi necesare anual și ar trebui pornite de la întocmirea unei liste cu ONG-urile active și întâlniri grupate pe activitățile desfășurate de acestea, pentru că rezultatele ar fi mult mai concrete și mai pragmatice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.