Mihail Sadoveanu a fost sărbătorit la Fălticeni împreună cu prietenii de peste Prut

În fiecare an, Casa Sadoveanu din Fălticeni sărbătorește – sub o formă sau alta – pe marele scriitor. Amintim de „Miss Lizuca” – activitate ce a făcut deliciul părinților și copiilor ani de-a rîndul, întîlniri cu scriitorii fălticeneni – și enumerăm pe Vasile Nistoreasa, Geo Nichita, Mioara Gafencu, Alexa Pașcu, Maria Udișteanu, Elena Rusu, Vasile Moroșanu. Să nu uităm pe Cristi Diaconița – 20 ani, scriitor de literatură S. F., autorul unui roman foarte apreciat de tineri și nu numai. Și nu în ultimul rînd, întîlniri cu prietenii de peste Prut.

Anul acesta, a fost semi-planificată o astfel de întîlnire, (semi-planificată deoarece dat fiind programul încărcat al bunilor noștri prieteni în toamna de față, și nu în ultimul rînd – motivația că anul acesta vinul, faimosul vin de Moldova, s-a făcut în exces, și astfel traseele stabilite cu mult înainte au devenit incerte, – nici GPS-urile nu dovedeau).

Plecați din Moldova pentru al sărbătorii pe Sadoveanu, basarabenii s-au oprit mai întîi la Verșeni, locul copilăriei marelui nostru patron, unde au sărbătorit în paralel pe un alt prieten al nostru și anume pe domnul Gheorghe Pîrlea, bun cunoscător al operei și al omului Sadoveanu.

O altă escală a fost la „Hanul Ancuței”, reper de capătîi al scriitorului fălticenean. „Cunoscătorii” (Vasile Șoimaru, Vlad Pohilă, Nicolae Rusu), au fost însoțiți de „starostele și cobzarul” Tudor Ungureanu de la Căpriana, naistul Vasile Iovu (care au asigurat – inclusiv la Casa Sadoveanu – „atmosfera”).

Cele cîteva ore cît au dorit a sta la Fălticeni cei mai sus menționați au făcut deliciul spectatorilor. 

Muzeograf, Dan Baldazar

K 001

În fotografie: Prof. Univ. Dr. Vasile Șoimaru, scriitorul Vlad Pohilă, naistul Vasile Iovu, Scriitorul Nicolae Rusu, poetul și prozatorul Alexa Pașcu, „starostele și cobzarul” Tudor Ungureanu de la Căpriana și ultima – dar nu în ultimul rînd – custode Ana Nazarov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.