Vineri, 15 noiembrie, scriitorul Grigore Ilisei a revenit acasă, la Fălticeni, pentru a le aduce fălticenenilor darul său de suflet, trei cărți care abordează preocupările sale: călătoriile și dialogul cu artele frumoase.
Prima întâlnire a avut-o dimineață, cu liceenii de la Colegiul “Nicu Gane”, scriitorul Grigore Ilisei dorind să-și lanseze cărțile și la școala unde a învățat pentru că această instituție “este sâmburele din care a ieșit această preocupare a mea pentru literatura de călătorie”, după cum a mărturisit scriitorul.
Cele trei cărți au fost prezentate elevilor de către profesorii Mihaela Bărbăcuț, Neculai Sturzu și Mioara Gafencu.
“Onoratul nostru oaspete de astăzi nu a încetat niciodată să fie elev al Colegiului Național „Nicu Gane”, revenind de fiecare dată cu pioșenie în școala pe care a absolvit-o. Relația cu școala noastră s-a metamorfozat permanent, a fost și este prieten devotat, a fost și este mentor spiritual al profesorilor și elevilor, girând prin prezența sa numeroase evenimente culturale. Rar se întâmplă ca destinul instituțional al unei școli să fie atât de legat de destinul personal și cariera unui ilustru elev al său”, a precizat directoarea colegiului, Mihaela Bărbăcuț.
Întâlnirea de la Colegiul Național “Nicu Gane” s-a încheiat cu proiecția filmului documentar “Tărâmul mirabil”, realizat de Grigore Ilisei, film dedicat unui alt elev ilustru al școlii, academicianul Constantin Ciopraga.
Prieteni și oameni de cultură alături de Grigore Ilisei la ceas aniversar
Seara, sala “Pictor Aurel Băeșu” a devenit neîncăpătoare pentru fălticenenii și sucevenii care au dorit să fie aproape de Grigore Ilisei la cea de-a 70 aniversare și la lansarea cărților “În grădinile jocului cu iluziile”, “De la Vest tot la Vest” și “Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte”.
Printre cei prezenți s-au numărat arhimandritul Timotei Aioanei, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Rădulesc, vicepreședinte al C.J., viceprimarul Gheorghe Aldea, scriitorii Alexandru Ovidiu Vintilă, Alexa Pașcu, Coca Maria Udișteanu, Vasile Moroșanu, artiștii plastici Gabrel Baban și Anton Costân, prieteni ai scriitorului veniți de la Iași dar și numeroși preoți din protopopiatul Fălticeni.
Întâlnirea “divanului cu prieteni” a fost moderată de profesoara Eleonora Bulboacă, tot ea făcând și o prezentare a activității profesionale și literare a celui sărbătorit. Înainte de a prezenta cartea “Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte”, Eleonora Bulboacă a făcut o trecere în revistă a celor 25 de volume “publicistică de o varietate remarcabilă, interviuri, jurnale de călătorie, scrieri cu caracter de cronică plastică, beletristică” publicate de Grigore Ilisei. Nu au fost uitate nici cele trei lucrări dedicate Fălticeniului “Fălticeni Mon amour”, “Fălticeni album monografic” și “Fălticeni – Mic îndreptar turistic”, filmele de televiziune și emisiunile radiofonice.
“În grădinile jocului cu iluziile”
Cartea “În grădinile jocului cu iluziile” este structurată în trei părți și anume: “În grădinile celor de ieri”, “În grădinile celor de azi” și “ În grădinile soborului” și reprezintă o readucere în atenția publicului a artiștilor care au avut plăcerea de a se juca cu iluziile.
Așa cum a precizat criticul literar, Isabel Vintilă, cartea este rezultatul a 40 de ani de studiu a fenomenului plastic, studiu pe care Grigore Ilisei nu l-a întrerupt nici până în prezent. Titlul cărții redă concepția lui Grigore Ilisei despre frumos și artă, autorul considerându-se un norocs iar munca închinată și închisă între aceste coperți i-a adus foarte multă bucurie.
“Grigore Ilisei nu a folosit uneltele clasice ale criticii de specialitate, ci a încercat să pătrundă în străfundurile unice ale creatorilor prezenți. O parte a textelor au fost publicate înainte de 1989 în presă, altele au apărut în volumul “Fotograme” iar restul în diverse publicații. Grigore Ilisei acordă o foarte mare atenție nu doar operei celor prezenți în acest volum, ci mai ales esenței lor intime, sufletești, astfel încât publicul poate urmări o altă modalitate de abordare a artei”, a precizat Isabel Vintilă.
“De la Vest, tot la Vest”
Criticul de artă Mihaela Grădinariu, a realizat prezentarea jurnalului de călătorie “De la Vest, tot la Vest” într-o manieră orginală printr-un dar “de cântec” și dând citire unor fragmente din scrierile lui Grigore Ilisei. În prezentarea cărții, profesoara din Râșca a făcut și câteva referiri la nevoia autorului “de a reveni la matcă, la locul natal după ce ne poartă pe drumuri felurite din îndepărtata Asie, la Londra, de la Moscova până în Grecia. Un lucru care mie mi s-a părut deosebit este că autorul nu face o paradă de erudiție orgolioasă, așa cum am întâlnit în extrem de multe cărți de călătorie. Această erudiție există, bineînțeles, ea crește odată cu textul, o regăsim acolo, trimite la evenimente culturale, trimite la istorie, la geografia locului”.
“De la Vest, tot la Vest” este o reeditare a primei ediții apărute în 1992.
Daruri și cuvinte alese, la ceas aniversar
Revenit acasă, arhimadritul Timoeti Aioanei și-a exprimat bucuria de a vedea în sală, mulți tineri, atrași de părintele Liviu Mihăilă, “ucenici de-ai lui, dar poate și de alții, oameni care iubesc astfel de momente. Sunt bucuros să-i văd, dar și mai bucuros aș fi dacă aș ști că după astfel de întâlniri, acești tineri care vor crește rapid, se vor maturiza rapid, vor așeza în pagină câteva gânduri despre acest loc, acest eveniment și despre altele”.
Fiind un moment aniversar, pe lângă darurile muzicale primite de la profesoara Mihaela Grădinariu, Grigore Ilisei a primit de la viceprimarul Gheorghe Aldea diploma “Meritul Falticenean – In Honorem”, distincție acordată de Consiliul Local Fălticeni, de la arhimandritul Timotei Aioanei un frumos coș cu flori iar de la Cătălin Nechifor un tablou cu o casă într-o pădure Bucovineană, “un peisaj de toamnă care să vă aducă aminte de locurile natale”.
“Am început să călătoresc cu gândul aici, la Fălticeni”
Grigore Ilisei a ținut în mod deosebit ca, în preajma zilei de naștere, să fie la Fălticeni, pentru a aduce ca ofrandă orașului său cele trei cărți deoarece, “călătoria lor și călătoria mea în lume a început de aici. Astăzi, în cursul dimineții, am fost invitatul școlii în care m-am format, m-am întâlnit cu elevii acestei școli, și-am fost mulțumit și fericit pentru că am zărit înaintea mea chipuri cu care am intrat în rezonanță, chipuri luminoase și dătătoare de speranțe. Zariștile nu sunt foarte luminoase pentru ei, timpul în care viețuim e confuz, uneori amețitor, contondent, dar speranța moare ultima.
Îmi doream să aniversez acest jubileu scriind un roman. Din păcate împrejurările nu au fost foarte prielnice și scrisul prozei, scrisul literaturii de ficțiune, cere un timp mai răbdător, cere o abstragere din realitate și o capacitate de a viețui cu personajele tale.
Adică te rupi de contingent, te rupi de lumea înconjurătoare și trăiești cu cei pe care dorești să îi plămădești. Cu eroii tăi. Nu este chiar ușor și de aceea cărțile mele de proză nu sunt foarte numeroase. Am scris cinci romane și două cărți de povestiri și poate, dacă voi mai avea puterea, voi scrie și acest roamn care va fi ultima mea carte de ficțiune. Nu am izbutit să scriu acest roman pe care aș fi dorit să îl aduc ofrandă cititorilor mei și celor care mă prețuiesc pentru scrisul meu și atunci am hotărât să scot, să tipăresc niște cărți pe care le aveam într-o oarecare măsură scrise, să le orânduiesc între coperți, din două domenii care sunt componete importante ale profilului meu creator: literatura de călătorie și textele mele despre artiștii plastici.
În mod special am crezut că este firesc să vin cu aceste cărți de călătorie la Fălticeni, pentru că eu am început să călătoresc cu gândul aici, la Fălticeni”, a spus Grigore Ilisei.