Unirea a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu”

Ca în fiecare an, Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni organizează diferite activități dedicate Unirii. Sub coordonarea profesorilor Nicoleta Bighiu, Melania Ghinea și Constantin Bejenaru, joi, 23 ianuarie, au avut loc dezbateri, s-au jucat piese de teatru având ca subiect Unirea și un recital de muzică populară.

Vernisajul unei expoziții cu produse alimentare tradiționale a stârnit curiozitatea elevilor și cadrelor didactice din școală dar și din comunitate. Îndrumați de profesorii Lăcrămioara Acatrinei –Vasiliu, Amalia Stafie și Antoneta Melniciuc elevii claselor a XI-a SA, a XI-a SB și  a XI-a HA au prezentat  zeci de produse tradiționale specifice celor trei provincii istorice, Ardeal, Moldova și Țara Românească. Dacă moldovenii au excelat cu sărmăluțe, chișcă, tochitură, murături și cozonac, la standul de prezentare a ardelenilor cârnațul țărănesc, mușchiul afumat și slănina cu ceapă roșie  au adus mulți degustători. Nici cei din sudul țării nu s-au lăsat mai prejos, puiul la ceaun, șnițelele, plăcintele cu brânză de oi și dulciurile de casă fiind însoțite de zaibăr (dar numai pentru adulți și pentru degustare) și compoturi.

În fiecare an organizăm o activitate în jurul datei de 24 ianuarie dedicată Unirii. Anul acesta, Unirea lui Cuza este marcată prin trei piese de teatru, dar și printr-o expoziție culinară cu produse din cele trei regiuni istorice. Sunt expuse produse de panificație, produse și preparate din carne, lapte, pește și multe mâncăruri din aceste regiuni, gătite de elevii noștri. Acest concurs este o avanpremieră a concursului gatronomic de pe 9 mai, când 28 de clase vor prezenta produse tradiționale din cele 28 de state membre. Anul acesta concursul de pe 9 mai este la a patra ediție, până acum participau 27 de clase, dar anul acesta vor fi 28, ultima clasă reprezentând Croația, stat care a aderat la UE la 1 iulie 2013”, ne-a declarat prof. Constantin Bejenaru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.