Campionatul Mondial la sanie pe pârtie naturală-Vatra Dornei

În perioada 21 – 22 februarie, pe pârtia „Bucovina” din Vatra Dornei s-a desfășurat a IX –a ediție a Campionatului Mondial la sanie pe pârtie naturală, competiție rezervată juniorilor. Deși întrecerea trebuia să se termine duminică, amenințarea ploii și ceața densă de vineri seara și sâmbătă dimineața i-au determinat pe oficialii Federației Internaționale de Sanie și pe membrii juriului să modifice programul competiției, astfel încât sâmbătă s-au desfășurat concursul de dublu și proba pe echipe, programate pentru duminică dimineața.

            “În pofida condițiilor meteo total nefavorabile, am putut să ducem până la capăt cele două competiții foarte importante, Cupa Mondială pentru seniori și Campionatele Mondiale pentru junior. În calendarul Cupei Mondiale o etapă a fost anulată și asta a constituit o problemă pentru noi. Deși a fost foarte cald sutem mulțumiți că la Vatra Dornei condițiile de desfășurae a concursurilor au fost conform regulamentului pentru astfel de competiții și au oferit șanse egale pentru toți concurenții”, ne-a declarat Harald Steyrer, vicepreședintele Federației Internaționale de Sanie.

Prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, și șeful comitetului de organizare ne-a spus că a avut câteva momente în care erau sub semnul întrebării desfășurarea competițiilor. „E foarte simplu să dai vina pe vreme, austriecii au renunțat la temeperaturi mai scăzute ca la noi, dar noi am făcut tot posibil ca acest lucru să nu se întâmple, aici având sportivi din 17 țări și jumătate din staful Federației Internaționale”, a precizat Octavian Pungovschi.

            Rusia, câștigătoarea detașată a Campionatului Modial de Sanie pe pistă naturală

            La masculin, campion mondial la juniori a fost desemnat rusul Aleksei Martianov cu un timp total din cele două coborâri oficile de 2:36.17, urmat de austriecii Florian Markt la o diferență de 12 sutimi și Thomas Hoerburger la o diferență de 39 de sutimi. Juniorii români au ocupat locuri modeste, cel mi bine clasat fiind Cosmin Alexandru Codin – locul 13, Mihail Coubis a ocupat locul 24, iar Ionel Marian Nacu-locul 26.

            La feminin, primele două locuri au revenit italiencelor Greta Pinggera  cu un timp total în cele două manșe de 2:35.61 și Carmen Planoetscher (2:37.77), pe locul trei situându-se Michelle Diepold din Austria. Reprezentantele României în acest concurs, Anișoara Hutopilă și Petronela Ivan, au ocupat poziția a 15 –a, respective poziția a 18–a.

            La proba de dublu primele trei locuri au fost ocupate de echipe din Rusia, titlul de campioni mondiali revenidu-le lui Egor Dorofeev și Victor Zakharchenko. Dubloul românesc Cosmin Alexandru Codin și Ionel Marian Nacu au ocupat poziția a noua.

            În cea mai spectaculoasă  probă, cea de ștafetă, primul loc a fost ocupat de echipa Rusiei, urmată la 18 sutimi de cea a Italiei iar pe locul III s-a clasat echipa Germaniei. Deși au fost ultimii la linia de start, italienii s-au sincronizat perfect, și după prima coborâre deja erau emoții atât în tabăra rusiei cât și în rândul sanierilor din Germania, care sperau la locul II. 

            Campionii mondiali la sanie aplaudați de câteva mii de spectatori

            Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă seara pe scena din Parcul Stațiunii în cadrul spectacolului organizat în cadrul celei de-a XXXI  ediții a Serbărilor Zăpezii. Fiecare delegație a fost întâmpinată cu aplauze de miile de spectatori prezenți.

Pe scenă au urcat pentru premiere alături de reprezentanții Federației Internaționale de Sanie și Federației Române de Bob și Sanie, organizatorii locali ai competiției, staful tehnic, Vasile Câtea, consilier al ministrului Tineretului și Sportului, prefectul Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul Ilie Boncheș.

Pentru prima oară în județul Suceava se conferă titluri de campioni mondiali

Înainte de premierea campionilor mondiali, președintele Cătălin Nechifor a felicitat organizatorii competiției pentru “munca fantastică depusă, muncă răsplătită prin organizarea fără de cusur a acestei competiții internaționale” și Federața Internațională de Sanie pentru încrederea acordată României, precizând că timp de o săptămână Vatra Dornei a fost capitala sporturilor de iarnă din România, iar pentru județul Suceava este o premieră, pentru că, pentru prima oară se conferă titlul de campion mondial într-o competiție găzduită de acest județ.

Și prefectul Florin Sinescu i-a felicitat pe organizatori și pe sportivi, precizând că sportul duce numele României peste tot în lume atât prin cei care îl practicăe cât și prin competițiile organizate la noi.

“Vatra Dornei este o zonă turistică frumoasă, este o zonă unde sportul este important. Felicit sportivii minunați din fața dumneavoastră pentru că ați participat la această competiție organizată la noi. Ca orice competiție are câștigători și învinși. Sunt sunt convins că învingătorii sunt nerăbdători săși primească medaliile dar participând la această competiție cu toții meritați o medalie pentru că sportul înseamnă sănătate, ne oferă posibilitatea să ne cunoaștem și să creem relații care ne ajută să ducem faima acestor locuiri în străinătate, să cunoască întreaga lume ce înseamnă România”, a precizat Florin Sinescu.

Organizarea exemplară a implicat mai multe instituții publice

 Primarul Ilie Boncheș împreună cu executivul local au fost în permanență alături de oraganizatorii competiției pentru a rezolva cat mai repede toate problemele apărute. Alături de angajații primărei un efort dosebit l-au depus salvamontiștii care au fost prezenți la pârtia de sanie de dimineață până seara pentru a da o mână de ajutor pe partea tehnică, pentru a transporta sportivii și oficialii la linia de start și pentru a asigura asistența de specialitate în cazul în care apărea un accident pe traseu, ei având misiunea de  a transporta eventualele victime la echipajele SMURD și de ambulanță. O misiune dificilă au avut-o jandarmii detașamentului Vatra Dornei care au fost prezentă permanentă atât la pârtie cât și în stațiune pentru a nu se produce fapte antisociale care putea știrbi din frumusețea competiției.

“Dacă în urmă cu câteva ore, până la coborârea ultmului concurent aveam cu toții mari emoții, acum, după război, mulți viteji se arată. Toți cei de față, începând cu juriul și terminând cu sportivii ne putem numi viteji. Am reușit să ducem la bun sfârșit această mare întrecere și dorim ca de la an la an să ia o amploare cât mai mare”, a precizat ILie Boncheș.

FRBS premiată pentru buna desfășurare a competiției

Înainte de premierea sportivilor, Sorin Buta, președintele Federației Române de Bob și Sanie a primit de la Harald Steyrer, vicepreședintele Federației Internaționale de Sanie o cupă în miniatură pentru implicarea în buna desfășurare a competiției.

            În cadrul festivității de premiere, medaliile pentru locurile I, II și III în cele patru probe au fostconferite de Harald Steyrer, diplomele fiind înmânate de președintele CJ, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu și primarul Ilie Boncheș. Cu trei medalii de aur, una de argint și una de bronz, Rusia a fost marea învingătoare a competiției, “aurul plecând după tezaur” după cum a spus speakerul competiției, Doru Bighiu.

                                                                       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.