“8 Obiective… Noi acționăm!” , exercițiu de democrație dedicat tinerilor

Vineri, 14 martie, în sala Multimedia a Colegiului Tehnic „Mihai Bacescu” din Fălticeni a avut loc o simulare de proces electoral organizată de elevi în cadrul proiectului “8 Obiective… Noi acționăm!” derulat în parteneriat cu Partners Czech (Cehia), YMCA Gabrovo (Bulgaria) și FOCODE (Burundi), finanțat de Comisia Europeană, prin programul EuropeAid și implementat de Federația Parteneri pentru Dezvoltare Locală București (FPDL).

Proiectul  urmărește sprijinirea de acțiuni în noile state membre UE pe tema dezvoltării globale având ca principii participarea activă a tinerilor și parteneriatele multi-sectoriale în vederea promovării atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Una dintre activitățile proiectului constă în promovarea educației pentru dezvoltare în rândul elevilor de liceu, într-un atelier practic, intitulat MDG week, care se desfășoara simultan în câte patru licee din România, Cehia și Bulgaria. Cei 20 de elevi au fost îndrumați de doi facilitatori, Andreea Vornicu și Diana Grecu, în realizarea unui exercițiu de democrație: identificarea instituțiilor care pot contribui la rezolvarea problemelor locale în concordanță cu cele 8 obiective ale mileniului – partide politice, presa, ONG, consilieri de imagine-, identificarea problemelor, găsirea unor solutii, validarea soluțiilor în cadrul unei minicampanii electorale și a unui proces electoral.

Pregătirea simulării procesului electoral

            „Pregătirea simulării procesului electoral a durat o săptămână. Copiii au aflat care sunt obiectivele de dezvolatre ale mileniului, le-am arătat cum ar trebui să–și facă o viziune despre școală și comunitate, i-am împărțit în echipe reprezentând trei partide politice, un ONG, presă și consilieri de imagine. Astăzi simulăm un proces legislativ să vedem cum funcționează democrația la noi în țară, în oraș și în școală”, ne-a declarat prof. Elena Deleanu, coordonatoarea proiectului.

Primii care au intrat în rol au fost consilierii de imagine ai partidelor politice, care i-au sfătuit pe candidați despre modul de abordare pe plan local a campaniei electorale și i-au ajutat pe candidați să propună programe și să și le prezinte. Partitul Vocea Poporului, Partidul Uniunea pentru Dezvoltare și Apărarea Comunității și Partidul pentru Sănătate au prezentat platformele și sloganele electorale, ocazie cu care au adus la cunoștința conducerii școlii și administrației locale problemele adolescenților din Fălticeni.

Electoratul a fost sfătuit de consilierii de imgine să nu voteze colegii cu care sunt prieteni, să voteze ideile, platofomele electorale.

Reporterii ziarului „Ecoul fălticenean” i-a ținut la curent pe cititori cu toate evenimentele din campania electorală, a prezentat candidații, platformele electorale și tot ceea ce ține de modul de desfășurare a procesului electoral.

Primarul Cătălin Coman, despre importanța tinerilor în viața publică

Prezent la activitatea  din proiectul „8 Goals, we Act”, primarul Cătălin Coman

a scos în evidență rolul tinerilor în viața comunității și a țării și necesitatea prezenții acestora la vot.

„În calitate  de om politic vreau să vă spun că este foarte important rolul vostru în viața publică. Sunt multe discuții în care se spune că trebuie schimbată mentalitatea dar schimbarea mentalității, în sens pozitiv, o puteți face prin implicare. De aceea spun că acest exercețiu de democrație este o activitate absolut utilă și necesară. Prezența mea aici este nu să vă spun cu cine să votați, votați cu cine credeți și cu cine doriți dumneavoastră, cu care personalitate credeți că va influența într-un mod pozitiv viața voastră, a familiei, a comunității și vă va câștiga încrederea. El sau partidul respectiv trebuie votat și susținut pentru că aveți încredere în niște idei. Din punctul meu de vedere, dacă veți vota, aveți dreptul să criticați, să spuneți ce vă place și ce nu vă place. Trebuie să vă valorificați șansa de a trăi într-o țară democratică, indiferent dacă votați stânga sau dreapta, un partid mare sau unul mic”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Cu 400 de euro se vor îndeplini o parte din promisiunile electorale

Așa cum am aflat de la cei doi facilitatori, Diana Grecu și Andreea Vornicu, proiectul câstigator în urma alegerilor democratice, cel al Partidului Uniunea pentru Dezvoltare și Apărarea Comunității, va fi aplicat în perioada mai-iunie 2014, în cadrul activitatii Project week, cu o minima finanțare din partea FDPL.

„Pe lângă faptul că am învățat elevii ce înseamnă obiectivele de devoltare ale mileniului și importanța lor am vrut să îi învățăm pe copii și ce înseamnă și un proces electoral în sine, pentru că peste un an, doi, vor vota și trebuie să știe ce înseamnă a fi cetățean. Tot procesul a durat o săptămână, inițial activitățile au fost pe învățare, apoi elevii au identificat problemele din comunitate, au identificat soluțiile și le-au pus în platforme electorale. Noi doar am facilitat procesul acesta, nu am intervenit cu nimic, doar am ajutat în conturarea discursului și în expunerea problemelor.

Sperăm ca semanlul tras de elevi prin problemele ridicate să își găsească răspuns. Proiectul nu se termină aici, va continua cu Project week prin care partidul câștigător va avea ocazia să implementeze proiectul câștigător.

Din partea Federația Parteneri pentru Dezvoltare Locală București vor primi 400 de euro, bani  care vor putea fi cheltuiți pentru implementarea proiectului în școală. Vor colabora și cu autoritățile locale pentru că unele probleme nu se pot rezolva de către școală fără să fie implicate autoritățile locale. Cu siguranță nu se vor rezolva și problemele care cer mult timp, dar s-a tras un semnal de alarmă și asta este foarte important, să vezi tineri de 16 – 17 ani că au o viziune amplă asupra comunității și că ei pot inflența factorul politic  în orașul lor”, ne-a declarat Andreaa Vornicu, facilitator din partea FPDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.