Până la vacanța de vară, elevii fălticeneni învață să acorde corect primul ajutor

Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava – Detașamentul de Pompieri Fălticeni, derulează în acest an școlar proiectul educațional „Acordarea primului ajutor”.

Proiectul urmărește însușirea  de către elevi a cunoștințelor de bază și a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor, grupul țintă fiind format din 60 de elevi.

Primele activități din cadrul proiectului s-au desfășurat la începutul acestei săptămâni. Cu această ocazie elevii au învățat să transmită corect un mesaj la Numărul unic de urgență 112, să ofere informații clare despre cazuri ipotetice de urgență și să acorde primul ajutor în cazul în care întâlnesc  o victimă  cu hemoragie sau una aflată în stop cardio-respirator.

Pe lângă activitățile cu caracter teoretic, de igienă și anatomia omului, elevii au avut parte de demostrații și chiar au experimentat împreună cu paramedicii de la SMURD modul de acordare a primului ajutor. Plutonierul Maxim Ionel și sergentul major Stoica Adrian i-au învățat pe elevi să ia măsuri de autoprotecție înaintea acordării primului ajutor, să evalueze nivelul de conștiență al victimei, să măsoare pulsul. Prin amabilitatea reprezentanților SMURD, elevii participanți au fost inițiați în tehnica hemostazei (opririi hemoragiei) și, poate cea mai captivantă pentru ei, tehnica de resuscitare cardio-respiratorie.

 „Feed-back-ul primit de la elevi este unul foarte bun, tema fiind extrem de utilă oricărei persoane care dorește să fie informată. Unii elevi din clasele mari au mărturisit că sunt fascinați și că se gândesc serios să urmeze o școală sanitară, după terminarea cursurilor liceale”, ne-a declarat prof. Oltea Savin, membră a echipei de proiect.

La realizarea proiectului au mai participat directorul Gabriel Matei, prof. Vasile Amariei și asistenta medicală Monica Ciobanu.

Întâlnirile dintre elevi și paramedici vor continua până la sfârșitul anului școlar, ocazii cu care echipa de proiect condusă de prof. Orleschi Anca – Cristina, își propune să dezvolte și alte subiecte de maxim interes din domeniul acordării primului ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.