Parintele Mircea Vlad și invatatorul Petru Avarvarei au primit post – mortem titlul de Cetățean de Onoare al comunei Cornu Luncii

Două personalități marcante ale comunei Cornu Luncii au fost omagiate duminică, 6 aprilie, în cadrul unui eveniment comemorativ organizat la Biserica “Sfântul Alexandru” din satul Sasca Mică.

Un sobor de preoți condus de preotul Gheorghe Brădățan a oficiat o slujbă de pomenire la împlinirea a 30 de ani  de la trecerea în neființă a celui care a fost preotul Mircea Vlad, cel a slujit în această parohie timp de 22 de ani. A reușit să construiască două biserici în aceeași parohie, în satele Sasca Mare și Păiseni, în timpul regimului communist.

Despre presonalitatea parintelui Mircea Vlad au vorbit părintele Gheorghe Brădățan, profesorul Mihai Iacobescu și cel care a preluat munca în parohia Sasca de la preotul Vlad, părintele Ionel Marian de la parohia Sfântul Ilie din Fălticeni. Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a înmânat Tatianei Vlad Guga, sora preotului, titlul de “Cetățean de onoare”, conferit post mortem preotului Mircea Vlad. Cu această ocazie aceasta a  lansat cartea “Din calvar la altar”, despre viața părintelui Vlad.

 Așa cum am aflat de la  Maistru Militar Principal Dumitru Davidel, prim vice-președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor – Suceava, un alt ctitor al fostei comunei Sasca, veteran de război și apreciat învățător și scriitor, Petru Avarvarei, cel care a pus bazele școlii generale din Sasca, a fost distins post-mortem cu titlul de “Cetățean de onoare”, diploma fiind primită de fiul său. Despre viața și activitatea pedagogului Petru Avarvarei a vorbit profesorul Iacob Petrișor, director al Școlii Cornu Luncii și fost elev al ilustrului învățător. Colonelul inginer dr. Vasile Davidel, și el fost elev al învățătorului Petru Avarvarei, a prezentat un numar de șapte volume de proză și trei de poezie ale celui care a fost omul, pedagogul, scriitorul Petru Avarvarei.

După slujba de pomenire participantii au fost invitati la un praznic iar scriitoarea Tatiana Vlad Guga a înmânat celor prezenți volumul “De la calvar la altar”, volum în memoriam Mircea Vlad.

Manifestările au fost organizate de Primaria Cornu Luncii, familia scriitoarei Tatiana Vlad Guga și Asociația Cultul Eroilor – Suceava, reprezentata de col. Niga Niculae și maistru militar în rezervă Dumitru Davidel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.