9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu”

9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni prin realizarea expoziției “Bucătăria europeană”, în cadrul căreia au fost expuse și degustate produse și preparate alimentare specifice țărilor europene, prezentari ale țărilor europene realizate de către elevi, referate despre Uninunea Europeană.

Expoziția “Bucătăria europeană” realizată de elevii din clasele a-X-a îndrumați de profesorii diriginți, fiind inclusă în proiectul “Europa în școala noastră”, coordonat de profesorii Nicoleta Bighiu, Melania Ghinea și Constantin Bejenariu. Intrarea în „Europa culinară” s-a făcut ca în Bucovina, vizitatorii fiind întâmpinați cu pâine și sare, după o regie pregătită de Antoneta Melniciuc, profesor de turism la Colegiul Vasile Lovinescu.

            Standul cu bucate tradiționale specifice României a fost cel mai atractiv fiind foarte diversificat. Coordonați de profesoara Cristina Buta, elevii au pregătit bucate și dulciuri din fiecare regiune a țării, oaspeții fiind primiți cu plăcinte poale-n brâu din Bucovina, vișinată și vin de Murfatlar. Preparatul de bază a fost mămăliga în pături specifică pentru Transilvania și Maramureș, pâinea de casă făcută de fetele din clasa a X-a,(Protecția Mediului), peștele afumat făcut după o rețetă din Delta Dunării, caș de la stână, nelipsita slănină cu ceapă și mititeii pentru care ne-am zbătut să fie produs tradițional.

            Vizitatorii standului Germaniei au fost poftiți la o bere, alături de o ofertă foarte variată de produse nemțești cum ar fi salata de cartofi a la Klaus pentru că nemții sunt atrași de produsele care conțin cartofi și o plăcintă cu ceapă a la Stutgart, șnițel, clătite cu mere, leberkase.Toate rețetele au fost preparate de elevi după rețetele găsite pe Internet, iar pentru cei care doresc să facă acasă o rețetă nemțească organizatorii standului au pus lângă produse rețetele.

            La standul Belgiei, alături de produsele tradiționale au fost ciocolata belgiană și pralinele, prăjitura cu mere și  salata cu carne, de la olandezi nu puteau lipsi lalele, iar printre bucate s-au numărat peștele file, peștele afumat și salatele.

Austria s-a remarcat prin plăcintele vieneze, șnițelul vienez, rulada cu spanac și sucul natural, elevii care au reprezentat Grecia au pregătit souflaki, salată, măsline, brânza feta servită tradițional cu ulei de masline și oregano, suc de portocale, iar italienii au venit cu salată de pifteluțe marinate, salată de ton și mai multe feluri de pizza.

            De la participanții la această manifestare am aflat că în Spania se pot mânca fructe de mare cu  măsline și ulei, pește afumat, peas, tiramisu și  tortilla spaniolă. Pentru Finlanda, două gopodine au pregătitit crochete de pește, tartine cu somon și pește afumat, aceasta fiind o țară în care mâncarea tradițională este peștele. Ca desert, cei ce au poposit la acest stand au putut servi pateuri cu unt și fructe și băuturi răcoritoare.

            Ungaria și-a întâmpinat vizitatorii cu o masă tradițională de pe care nu putea lipsi gulașul din carne de vițel cu ardei iute și paprika, iar ca desert rulada Baigli, un cozonac unguresc cu nucă și cu mac. Câțiva băieți au vrut să demonstreze cât de pricepuți sunt în bucătăria din Marea Britanie. Ei au venit cu fish & chips, oz-orange pentru un mic dejun englezesc și ceai tradițional care se consumă seara.

            Periplul culinar prin Bulgaria a început cu o salată bulgărească cu busuioc și dressing, ciupercuțe cu creier de porc și plăcintă bulgărească cu stafide și brânză. Bucătăria turcească a avut ca specific baclavaua, rahatul, măslinele, lipia și cafeaua turcească.

            Evenimentul a avut și invitați din afara școlii, elevii clasei a V-a B de la Școala Gimnazială nr. 2 “Ion Irimescu” însoțiți de diriginta lor, Iuliana Iacob și directorul Costică Parfenie. Micii bucătari au propus produse tradiționale din bucătăria românească și din cea europeană: clătite franțuzești, brioșe englezești Muffins, lasania, prăjituri românești, pizza italiană, negrese, gulaș unguresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.