Vineri, 9 mai 2014, Ambasada Federației Ruse în România și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, au organizat un eveniment festiv în Cimitirul ostașilor sovietici din Municipiul Fălticeni, în cadrul manifestării „9 Mai – Ziua Victoriei”.
Au participat Natalia Muzhennikova, Secretar 1 la Ambasada Federației Ruse în România, deputatul Miron Ignat, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, reprezentanți ai Comunității Rușilor Lipoveni – Filiala Fălticeni, ai Primăriei Comunei Focuri – Județul Iași, filialelor Comunității Rușilor Lipoveni din localitățile Focuri, Manolea, Suceava, Rădăuți, Climăuți, Lipoveni, Gura Humorului, reprezentanți ai SC Ekysam. Din partea Parlamentului Românei a participat deputatul Ioan Stan, administrația locală a fost reprezentată de primarul Cătălin Coman și viceprimarul Ghoerghe Aldea, printre participanți numărându-se comanda Poliției Municipale și a Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.
„Evenimentele de la 9 mai 1877 și 9 mai 1945, precum și Ziua Europei sunt momente glorioase ale istoriei. Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru popoarele noastre un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoștință către generațiile de luptători și eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate și independență. Pentru întreaga istorie europeană, 9 mai 1945, este ziua încetării celei de-a doua conflagrații mondiale, prin capitularea necondiționată a Germaniei naziste. Marea victorie asupra fascismului găsind armata română în prima linie, alături de celelalte forțe ale coaliției antihitleriste.
Tot azi serbăm și Ziua Europei, în amintirea declarației pe care Robert Schuman o rostea în ziua de 9 mai 1950 și care a condus, treptat, la formarea Uniunii Europene. Astăzi, de 9 Mai ne convingem încă o dată că Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei sunt în continuare o singură sărbătoare, a egalității și fraternității”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.
Natalia Muzhennikova, Secretar 1 la Ambasada Federației Ruse în România a mulțumit autorităților locale și centrale ale Românei pentru că au gruijă de mormintele soldaților eroilor sovietici.
„2195 de zile și nopți această sărbătoare a fost așteptată de toate popoarele Uniunii Sovietice. Acesta este o zi pe care au așteptat-o milioane de oameni peste tot în lume, în Germania, Franța, Marea Britanie, România, Belarus, Ucraina, Kazahstan. 60 de milioane de oameni și-au jertfit viețile, dintre care 27 milioane cetățeni ai Uniunii Sovietice. Faptele eroice ale coaliției antihitleriste trebuie să rămână pentru totdeauna în memoria noastră, trebuie să cinstim fiecare erou, de la simplu soldat până la general. Uitarea faptelor soldaților care au luptat în al doilea război mondial reprezintă o insultare a memoriei celor care au căzut pentru eliberarea Europei. Apreciem frăția de armă cu soldații români în etapa finală a războiului. Ziua aniversării victoriei ne obligă să gândim la măsurile care nu pot permite renașterea fascismului în orice formă.
Anul 2014 are și o altă semnificație, deosebită pentru relațiile ruso – române. Se împlinesc 70 de ani de la operațiunea de la Iași – Chișinău, 70 de ani de la eliberarea României și trecerea țării de partea coaliției antihitleriste. 70 de ani de la actul de curaj al Regelui Mihai care a salvat țara. Nu vom uita cei 75.000 de militari sovietici înmormântați aici, în România și vom face tot ce depinde de noi pentru a păstra veșnic aceatsă memorie în numele fiecăruia”, a declarat Natalia Muzhennikova.
La finalul manifestării au fost depuse coroane de flori la Monumentul eroilor sovietici și flori la mormintele eroilor din partea Ambasadei Federației Ruse în România, instituțiilor și organizațiilor rușilor lipoveni, Primăriei municipiului Fălticeni și a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.