Casa Memoriala Ion Grosaru

În satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, a avut loc sâmbătă, 10 mai 2014, un eveniment comemorativ la Casa Memorială “Slt. Ion Grosaru”, prilej cu care a fost sfințită placa de granit amplasată pe casa meorială a eroului poet Ion Grosaru. Evenimentul a marcat și deschiderea pentru public a spațiului memorial: două camere și un hol unde sunt expuse obiecte personale, ținuta militară purtată de erou în timpul exploziei tabului ucigas, decorații și ordine ale Statului Roman, ale armatei SUA, Marii Britanii, primite de familie după moartea sa. Vizitatorii vor găsi aici și cărțile de poezie “Pasărea de ceară” și “Chemare din necunoscut”, precum și alte cărți scrise de poet în cele două misiuni pe care le-a executat în Irak. Slujba de sfințire a crucii și a plăcii comemorative a Casei Memoriale  “Slt. Ion Grosaru” a fost oficiată de preotul paroh Vasile Ungureanu

“În septembrie 2007, Ion Grosaru se afla în misiune de patrulare, tabul a trecut peste un dispozitiv artizanal și s-a produs explozia. Eroul putea să se salveze singur dar nu a făcut acest lucru, și-a salvat întâi colegii și când trebuia să părăsească și el tabul, muniția din dotare a explodat și i-a curmat viata. După aducerea acasă a corpului neânsuflețit, colegii din Batalionul 32 Infanterie “Mircea” din Timișoara, împreună cu armata SUA și a Marii Britanii, au construit  o cruce din granit alb și au amplasat-o în tabăra unității. Când misiunea a fost încheiată colegii au adus crucea la Timișoara. După amenajarea casei memoriale din Păiseni, comandamentul batalionului împreună cu familia eroului au hotărât să aducă această cruce la Păiseni pentru a fi amplasată în curtea casei eroului. Patru militari, Plt. Flueraș Gabi, Cap. Loghin Danut, Cap. Tacina Iancu, Frt. Tomus Costel, au venit  la Paiseni și timp de 4 zile au construit o platformă betonată și au montat aceasta impunatoare cruce.”, ne-a declarat maistrul militar principal Dumitru Davidel, organizator al evenimentului.

Activitățile de sâmbătă au fost susținute de familia eroului, Asociația Cultul Eroilor Suceava, Primăria Cornu Luncii, Batalionul 32 Infanterie “Mircea”, Scorpionii Galbeni Timișoara. Garda de onoare a fost asigurată Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni. Au fost depuse coroane de flori la monumentul din curtea casei memoriale din partea instituțiilor reprezentate la acest eveniment.

La slujba de sfințire a participat Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, deputatul Ioan Stan, Alexandru Rădulescu,vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, reprezentanți ai Centrului Militar Suceava, conducerea Asociației Cultul Eroilor Suceava (Col. Niga Neculai, președinte, și prim-vicepreședinte M.M.Pr.  Dumitru Davidel).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.