S-a încheiat etapa de preselecţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”

În perioada 10 – 11 iulie 2014, la Fălticeni s-a desfăşurat etapa de preselecţie judeţeană din cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.

Joi, 10 iulie, a avut loc preselecţia la monolog, recitare poezie şi trupe de teatru pentru grupa de vârstă: 7-14 ani (clasele I-VIII), iar de la ora 18,00, studenţii de la UNATC au prezentat, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, în faţa unui numeros public, piesa „Stelele din lumina dimineţii”. Printre spectatori s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii şi primarul Cătălin Coman.

Vineri, 11 iulie, tot de la ora 9, a avut loc preselecţia pentru monolog, recitare poezie şi trupe de teatru pentru grupa de vârstă: 15 – 25 ani, seara încheind-o Trupa “Birlic” cu spectacolele „Welcome America” şi „Karagiale Reloaded”.

Invitaţi aduşi pe banii sponsorilor

„Pe lângă preselecţia pentru Festivalul Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” am pregătit şi un spectacol extraordinar al trupei de teatru <Birlic>. Aceşti copii au deja şapte spectacole puse în scenă de regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul din Bacău, fiind unici  în ţară prin faptul că o trupă de elevi are şapte spectacole pe care oricând le pot juca.

În toamnă vom avea 9 zile de teatru cu 9 spectacole mari, susţinute de teatre mari din ţară. Deja avem promisiunea prezenţei Teatrului Naţional din Bucureşti.

Este foarte greu să organizezi un astfel de festival mai ales acum când este şi criză financiară, criza morală şi criza socială. Toate spectacolele sunt gratuie, de aceea depindem foarte mult de sponsorizări. Într-un an merge mai bine, în altul mai rău. Se pare că anul acesta nu este atât de bun, dar sperăm ca la ediţia din toamnă să avem puterea financiară să scoatem cd-ul Fălticeni Folk, şi nouă zile să putem asigura cazarea şi masa participanţilor şi invitaţilor la Festivalul de teatru şi să avem bani de premii. Anul trecut la Festivalul „Birlic” am avut 160 de invitaţi şi concurenţi din ţară, deci nu este uşor”, ne-a declarat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, principalul organizator al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.

Nici o trupă de teatru nu a impresionat juriul

În urma preselecţiei judeţene, juriul a invitat la Festivalul Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, care se va desfăşura în perioada 30 august -7 septembrie 2014, Trupele „Lego” din Drăguşeni, „Voinicii Bogătenilor” din Bogata, „Thalia” din Milişăuţi, şi „Micii actori” din Fălticeni, toate la categoria 7 – 14 ani. La Categoria 15 – 25 de ani nici o trupă prezentă nu a impresionat juriul astfel încât să aibă asigurată prezenţa în finala competiţiei. Pe podium au urcat pe treptele doi şi trei trupele D&D din Oniceni, comuna Forăşti cu piesa „Un pedagog de şcoală nouă” de I.L Caragiale şi trupa „Simplu în doi” din Suceava care a prezentat piesa „Suflete tari” de Camil Petrescu.

La secţiunea monolog, recitare poezie, categoria de vârstă 7 – 14 ani, şi-au asigurat prezenţa la competiţia finală din luna septembrie Filip Cardasim din Gura Humorului care a primit şi Marele Premiu, Comandur Maria din Grăniceşti, Bocăneţ Alexandra şi Bobuţanu Denis din Fălticeni – Premiul I, Itu Paul Teodor din Bogata şi Petriceanu Claudiu din Fălticeni – Premiul II şi Floroiu Diana Maria din Suceava – Premiul III. LA categoria 15 – 25 ani, cei mai buni recitatori au fost Ujeniuc Bogdan Marin din Suceava şi fălticenenecele Itu Bianca Alina şi Căluşeriu Ana Luisa.

În oraşul lui Birlci, birlicii fac teatru

Regizorul Gheorghe Balint, sau „tata Geo” cum este cunoscut în rândul fălticenenilor, a fost prezent în sala Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, unde a urmărit timp de două zile candidaţii la finala Festivalului de Teatru organizat la Fălticeni în toamnă, precizând că valoarea evoluţiilor, atât pentru trupe cât şi pentru concurenţii la monolog sau recitare a crescut în fiecare an, în mare parte şi datoriă Trupei de Teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.   

„Fălticeniul m-a adoptat datorită părintelui Liviu Mihăilă. Mă aflu pentru a nu ştiu câta oară la Fălticeni, de doi ani lucrez cu trupa, ei m-au adoptat, eu i-am adoptat. Repetăm şi prezentăm vineri două spectacole ale trupei Birlic, <Welcome America> după Matei Vişniec şi <Karagiale Reloaded>, o adaptare  a mea după un <Pedagog de şcoală nouă> a lui I. L Caragiale. Tinerii cu care lucrez, copiii mei pot spune sunt îngrozitor de minunaţi. În aceste cuvinte  stă aproape totul. Este absolut fabulos să lucrezi cu tinerii. La vremurile acestea când noi, adulţii suntem năuci, ei îşi rup don timpul liber şi în loc să stea la PUB să bea o bere, să stea pe străzi, vin aici şi ne chinuim împreună să scoatem câte o poveste.

Trupa veche va pleca, o parte fiind absolvenţi de liceu, dar rămâne o trupă nouă. De fapt este o singură trupă cu 23 de membri, numai că cei 4 – tineri care au dat BAC-ul merg la facultate.

Eu le-am spus la toţi „birlici”, cei veniţi mai de curând juniori iar la cei mai vechi în trupă le spun seniori sau hodorogi, în funcţie de vechime. Joncţiunea s-a făcut destul de repede şi bine pentru că trupa era relativ mică, erau 12 şi efectiv s-a dublat atât cantitativ cât şi calitativ”, ne-a declarat regizorul Gheorghe Balint.

Legat de numele trupei, regizorul Gheorghe Balint a spus că ar fi anormal ca Fălticeniul, un loc în care s-a născut Birlic să nu aibă o trupă de teatru. Foarte multe oraşe cum e Buhuş sau Câmpina au trupe de teatru care fac performanţă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.