„Sub semnul Lovineştilor” la Fălticeni

Sala “Pictor Aurel  Băeşu” a Muzeului „Ion Irimescu” a găzduit duminică, 13 iulie 2014, simpozionul „Sub semnul Lovineştilor” şi lansarea cărţii „Fălticenii mic lexicon cultural turistic” a profesorului preot Vasile Gh. Popa, apărută la Fundaţia Culturală Antares din Galaţi.

Aşa cum ne-a obişnuit de câţiva ani buni, doctor Roxana Cristian, discipolul gânditorului fălticenean Vasile Lovinescu, s-a întors la tradiţionala întâlnire din miezul verii de la Fălticeni în care este evocată dinastia Lovinştilor. Reprezentanta Cenaclului bucureştean ,,Hyperion”, a vorbit despre o  „Compoziţie geometrică pentru o comemorare”, având în vedere că vara aceasta se împlinesc 30 de ani de la trecerea în eternitate a filosofului esoteric care prin scris a fixat adevărurile tradiţionale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau să se piardă.

Trecerea la celălalt maestru al filosofiei, profesorul şi preotul Vasile Gh. Popa, a fost făcută de profesorul Nicolae Sturzu  care a remarcat cu emoţie şi uimire, hărnicia şi devoţiunea cu care urmaşii, în special fiul său, scot la iveală tot ce a scris tatăl lor mărturisind că şi Vasile Gh. Popa era un iniţiat. Tot prof. Nicolae Sturzu a prezentat asemănările dintre cei doi profesori. „Amândoi vorbeau mai multe limbi străine, erau erudiţi, întemeitori de cenacluri, amândoi îndreptându-şi preocupările  spre zone mai puţin expuse, resimţind nevoia de a fixa adevărurile tradiţionale care, transmise numai oral, riscau să se dilueze sau chiar să se piardă” a precizat profesorul Nicolae Sturzu.

Prezentarea cărţii document „Fălticenii mic lexicon cultural turistic”, a fost făcută de profesoara Eleonora Bulboacă, care a făcut şi “ceremoniile casei”, iar scriitoarea Doina Cernica a împărtăşit auditoriului câteva gânduri despre profesorul Vasile Gh. Popa tatăl şi despre doctorul Vasile V. Popa fiul, remarcând la amândoi darul şi plăcerea povestitului.

Intervenţii au mai avut preotul Gheorghe Brădăţanu care a vorbit despre misticism şi marii mistici şi inginerul Ovidiu Mustaţă care a evocat perioada anilor de liceu când a fost coleg cu Vasile V. Popa dar şi perioada petrecută în temniţele comuniste de o parte din colegi.

Vasile V. Popa, autorul cărţii „Fălticenii mic lexicon cultural turistic”, a povestit despre dragostea tatălui său pentru Fălticeni, despre cartea pe care a scris-o cu câteva luni înainte de a muri dar şi despre calvarul şi umilirile îndurate în anii de detenţie în închisoarile comuniste.

Nicolae Maxim de la Filarmonica Bucureşti a încheiat seara cu un recital la flaut iar Vasile V. Popa a oferit autografe pe cărţile ce au fost dăruite celor prezenţi la eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.